Oz susu utk baby

Saya tengok dlm group sokongan susu di fb, counselor memg promote yg baby sampai 2 tahun just kekal minum 2 oz je. Tapi saya mcm berbelah bahagi betul ke baby kenyang byk tu je. Kalau 6m takpe kan sbb dah ada food intake. Yg 5m below ni. Baby language sebut ‘neh’ maksud lapar. Kalau after feeding 2oz pun sebut ‘neh’ mcm mna pulak?#ingintahu

5 Balas

Hi sy ada join jugak talk nadmasrom pun ada ckp mcm tu. Kita yg train baby kita utk minum 2oz setiap kali minum tu. Baby sy so far masa 1-2 bulan mmg demand 2oz je lepas tu dia akan taknak dah kalau terlebih. Mmg akan kejap2 merengek after 2oz feed tu. Sy akn menyusu df kejap je, then dia akan puas 😂. Bila masuk 3-4 bulan ni. Baby start demand byk sikit. So sy bg 2.5oz-3oz. Alhamdulillah baby ok. Tp ada time yg sama jugak dia nak df. So bg je sbb dia akan nak nyotnyot kejap je then dia tdo 😆. So sy pun harap next 5-6 month, dia akan kekal je dgn 3oz tu. InsyaAllah aminnn.

Breastfeed baby, jumlah oz takkan sama. Ikut demand baby masing2. Lagi2 kalau anak dalam fasa growth spurt/mental leap/cluster feeding. Demand susu anak akan bertukar-tukar. For info, ada juga baby yang dah start makan tapi milk intake tetap sama. Ada yang berkurang. Memang tak tentu. Rules for breastfeed baby is by demand. No pressure mommy, just follow your baby's cue and demand😊

mungkin maksud counselor tu 2oz should be ok kalau banyak tu je demand bb. sebab komposisi susu badan ni dia akan berubah sendiri ikut umur n keperluan baby. even 2oz je pon dh boleh bagi khasiat yg cukup untuk bb. just feed on demand. kalau bb dh boleh makan, fokus pada pemakanan. atas setahun susu hanya sampingan saja

sy bg 2oz masa bby 2bln. 3 bln naik 2.5-3oz. 6bln - 1y 5oz 5-6 kali, 1y smpai skrg 1y7m 5oz, 3-4 kali shari.

5mo ago

Maaf pn, ebm ke fm?

ank sy hampir 5bulan mmg myusu ebm 2oz je. berat bby naik ok, minumnya kerap 2-3hmjam sekali