Tak pandai telan pil

Saya tak pasti siapa mcm saya atau mungkin saya seorang je tak pandai telan pil sejak dulu lagi. Saya tak pernah masuk hospital. Saya tak pernah sakit teruk. Pil yg saya senang makan adalah pil selsema je sebab dia kecik. Panadol pun bercinta nak makan. Sejak dapat tahu pregnant ni, saya tak risau bende lain, saya risau kena makan ubat je. Setakat ni folic asid boleh telan sebab kecik mcm pil selsema. Tapi obimin ni😞 saya dah cuba potong dua. Separuh je boleh telan, lagi separuh dah cuba berkali2 tetap tak boleh telan. Lepastu saya makan folic asid je utk topup obimin separuh tu. Boleh ke mcm tu? Saya risau. Saya pun marah dengan diri saya sebab tak reti2 telan pil. Tapi saya dah cuba😔 #firstmom #firstbaby

10 Balas

Ya ramai je mcm tu tp bleh je belajar.. bapak sy sampai skrang kalau telan ubat konfem lekat kt tekak pastu batuk2. Siap pakej kne bebel ngan mak sy lg. tp satu je, sume tu mindset kte. Kalau penakut ubat mmg cmtu lah jadinye..Sy kalau panadol tu kdg2 keluar balik jugak tp tu biasalah. Drpada rasa pahit ubat dlm mulut, baik aku telan habis.. itu mindset sy. Allah bg akal fikiran kt kite kn, so mesti boleh je. Slagi dok fikir tak boleh, smpai bila pn mcm tu je la..slow2 belajar ya

tips dr ayah sy, ubat tu jgn ltk d bgian dpn atau tgh lidah, trus ltk bhgian plg blkg skali dkat dgn tekak.. pastu jgn tutup mulut, trus minum air telan skali ubat tu.. tips ni bguna utk sy sbb rasa snang telan ubat.. xlah ubat tu blegar2 dlm mulut smpai trasa pahitnya lg 1, sy suka tahan nafas spy xhidu bau ubat.. alhamdulillah stakat ni blh ja telan smua ubat.. sis try lah 🥰

mcm sy pun sush nak mkan ubat sis dgn bau ubtnya lg 😬...tapi sbnrnya mudah je nk mkan ubt ni, telan ja ... kita rasa sush nk mkan tu jd sush ... mcm sy, tarik nafas ,tahan jp tutup hdung , telan ubat tu skli dgn kita telan air mnom tu ... nk lg sdap mnom dgn air buah²an ..

9mo ago

boleh awk .. sbb doctr sndri yg ckp dgn sy .. nk sdap mnom gn juice oren .

Ubat sy xde masalah..yg masalahnye jarum ni..g klinik berdebar selalu smp check darah naik..doc smpai duk tipu ckp xde cucuk2 😂 ubat doc bg maltofer boleh hisap mcm coklat..sedap..skrg ni duk risau nnti msk hospital mcm mana..

9mo ago

saya mmg jujur cakap kalau doc boleh bagi saya cucuk, tak perlu makan ubat, saya sanggup😂

saya pon mula2 mcm tak boleh nk makan ubat yg doctor bagi. tapi saya cuba amalkan seminggu makan ubat dengan air sunquick tanpa gula. lepastu pada tu dh ok

9mo ago

tapi boleh campur dengan air lain selain air masak? kalau boleh, saya nak cuba🥺

Saya beli malfofer yg jns syrup tu sis..asid folic pun beli yg saiz kecik..sbb sama mcm sis...saya jenis fobia telan ubat besar2

9mo ago

kalau beli maltofer tu, perlu makan asid folic jugak ke? asid folic saya boleh telan. obimin tu je besar🥺

Telan jela awk risau ubat ke risau kat baby nak taknak kena telan jugak .. mindset tkyah fikir tk bole telan la apa la

Mak sy ajar masukkan ke tekak terus pastu minum air. 😂 bila dh besar baru sy pandai makan mcm biasa.

beli maltofer, boleh kunyah. jangan makan ubat separuh2, tak berkesan dengan baik nanti untuk baby.

9mo ago

Maltofer best rasa coklat. Even klinik kesihatan pun ada bagi. Hb saya 12.3 naik 13 masa next appointment. Hanya dengan makan maltofer👍🏼

telan je..jgn rasa.. jgn lama2.. masok mulut mnum air trus.