Telur separuh masak

Saya skrg baru masuk 9 minggu, tp semalam dah termakan telur separuh masak dalam mee rebus. Kuningnya cair 😭 apa perlu buat ya? Saya terlupa yg telur rebus tak boleh makan spnjg mengandung.. ya Alah risaunya. Help me #firstbaby #bantusharing

3 Balas

Kalau dah termakan takpe lah, in shaa Allah tak ada apa2, doa baik2 ya :) Pregnant mom tak digalakkan makan telur separuh masak/tak masak sebab mungkin ada (tak semestinya ada) bakteria Salmonella yang boleh affect baby & mommy. You’ll be fine! Jaga kesihatan baik2 ya, take care :)

saya makan telur rebus dgn telur separuh masak..tak jadi masalah sis..yg kata tak boleh tu semua mitos ..

2y ago

bakteria salmonella ade byk dkt telur ayam tu. even ayam yg x betul masak pon kite xboleh makan. ade bakteria salmonella. ayam bukan mcm daging yg boleh makan medium cook. kalau terkena salmonella tu boleh jadi muntah2 demam, sakit perut.

dh termakan tu xpe la. kalau x selesa perut or bleeding nnti pg hospital.