Ada tak yg dah lahirkan baby msa hb low bawa 10/9/8?? Selalu kalau HB LOW baby kluar awal ke? Risau

Saya skrg 25weeks. Dah macam² makanan penambah darah sy makan, hati, daging, bayam, jambu batu, delima, mkan kacang hari² tp HB itu² juga x naik 9.7/9.5 paling rendah 9.4 nurse suruh ambil maltofer tiap pagi sebelum sarapan. tapi HB still x naik² smpi skrg. Masa tri 1 mkn iberet. tu pn naik 11.4, tri 2 doc tukar MALTOFER. skrg dh tri 2 susah dah nak naik. Ada tak yg macam sy tapi dah bersalin? Baby okay x? Atau ada yg lahir pramatang? Tumpah darah ke?? #firstmom #hblow

28 Balas

sy pon awal preggy hb low. ubat kk bagi tk boleh nk telan. try awk beli pati delima. sy ambil pati delima 2x sehari mkn dgn iberet alhamdulillah hb makin okey.. yg penting jgn stress okey☺️ try yg terbaik utk ibu & baby juga

Klu iberet blh buat naik hb pls contunue mkn. Hb low tak bsalin awal pun. Tp klu mkn iberet masih low dktr akn drip ubt tmbh darah. Mcm sy pilih cucuk di punggung, ulang alik kk. Baru hb naik sikit2. Last hb sblm bsalin 11.5

syaa pun hb low paling tinggi pun 8.5...hb sya trun pegi 5.3 jdi sya d tmbh darah naik pun 7sejaa bila sya d bgi ubat yg zencofer tu naik pegi 8..... alhamdulillah sya melahirkan masa 38minggu....

tkde lah.. sy HB okey je, tapi 2 org ank sy pramatang... pramatang sbb rahim pendek x boleh tampung berat baby.. bab HB tu spnjng prengnancy sy mkn obimin doc bgi.. alhamdulillah smua okey je

Elakkan minum kopi/teh/milo sis. Try mkn supplement, & jarakkan 2 jam baru makan produk tenusu mcm cheese, yogurt, susu. & teruskan mkn makanan penambah HB tu, in sha Allah boleh naik ♥️

belum bersalin lagi. tp saya punya hb low dari buka buku, drop, drop dan drop, naik sikit, drop lagi, cucuk infron tetap xnaik.. sekarang saya dah 39w1d belum ada tanda2 lagi.. due sy 6/10

saya sis, dari awal ngadung sampai dah keluar dah babynya. hb tetap 9 tak bawah 8 tak lebih 10, saya bersalin tepat 40week, bersalin senang sangat sangat alhamdulillah. darah pun okay

sy amlkn minum oren sunquick bncuh hri ii agk ii shja gula ... jmbu btu dan kerang bila nk dkt jmpa doktor atau jejalan mkn ..oren shja hri ii minum ..mknn minumn tdk boleh xsentuh

kalau sy sis.. mejak dari awal2 pregnant lg mc sy suh masak makan ikan bilis, ikan masin,..masak syur letak ikan bilis.. alhamdulillah.. hb 12/13 smpai la bby keluar..

sama mcm saya hb tak pernah naik. tapi sy ada talasemia lepas doc suruh sy check utk talasemia. anak sy lahir pramatang. 27weeks tumpah darah dan sy emergency czer.

2y ago

alhamdullilah ok sekarang dah 2tahun lebih. cuma dia dekat nicu lama sikit larh hampir 2 bulan. smpai berat 1.7kg ke atas dan tak ada apa2 masalah boleh klua hospital.