maaf tanya

saya sekarang 32 minggu, sebelum ni saya ada baca soalan² mommies pasal baby mengeras. normal ke kalau baby selalu mengeras? jawapan yang saya tahu tu normal. tapi normal ke kalau kerap sangat? semalam saya terlampau penat, sampai rumah pun dah tengah malam. time tu baby memang mengeras je, pagi tadi saya bangun tidur terus check heartbeat baby guna monitor tu. suami saya terkejut saya bangun awal 🤣 dia ckp semalam time saya tidur, ank gerak je. heartbeat + suami ckp mcm tu, saya rasa lega sangat. harini baby gerak mcm biasa, aktif dan mengeras. time saya kerja, baby kurang sikit mengeras. dia akn mengeras time saya makan, time duduk santai, dll. normal ke kalau terlalu kerap sangat mengeras? saya risau la. #seriusnanya #firstmom #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

1 Balas

yg mengeras tu bukan baby. tapi rahim. rahim mmg akan kerap mengeras untuk prepare bersalin masa trimester ketiga. mengeras atau dipanggil contraction. kalau terlampau penat atau stress pun akan buat rahim mengeras. mengeras time ni mmg dipanggil false contraction/kontraksi palsu. mengeras yg tidak normal ialah bila jadi terlalu lama contoh 15-20 min dan selang 5-10 min akan mengeras lagi dalam tempoh lama. kalau mengeras kejap kejap tapi kerap masih dikira kontraksi palsu

3mo ago

Sy klu dh mengeras smpai berjam2. Stiap hari stiap masa lah rasanya mengeras.. jarang sgt lembik.. kne pegi check ke ?