Mual teruk

Hi, mommies! Saya sedang pregnant baby twin and alami mual yang sangat teruk. Nak tanya pengalaman ibu ibu semua kalau ada petua untuk kurangkan mual dan loya. Berat saya pun dah mula menyusut.#SeriusTanya #ingintahu

5 Balas

Sy pn baby twin, alaahn agak teruk heartburn yg mnyeksakn sy. Bru 11wks ni . Hrp jgn berpjgn la. Berat sy naik mndadak sbb sy mkn jajan byk. Sbb 24j perut minta isi. Loya jgn ckpla. So sbb tu asik mkn mnis, so far sy x gdm . Sbb ari2 sy mmg cek sdr bsp n wat urine test. Cuma high bp mslh sy.dh xtau nk watpe dgn heart burn ni. Mkn ubt pn sama je. 🥺

1. make sure bangun je tidur terus makan or minum susu 2. makan dengan kerap walaupun tak ada selera. kalau teruk sangat try makan biskut sebab kurang rasa nak muntahkan balik 3. try makan buah oren everytime loya, dengan saya menjadi/minum air lemon panas 4. elakkan makan benda berkuah, makan yang kering je, contoh lauk bersambal

sy pun twin juga tp x loya sgt Cuba pagi sis minum just Oren Dan jgn biar perut kosong mkn je buah2 sikit2 so loya kan hilang sy buat mcm tu je skrg

4w ago

Baik sis. Saya akan cuba lebih byk makan buah. Mmg tak dapat nak makan sgt mana mana hidangan berat. Tq ya for suggestion ☺️

Saya pun sama… lepas ambil Veloxin malam2 Alhamdulillah much better. Veloxin blh beli di farmasi. Dr yg suggest.

kalau sis xtahan, boleh refer dgn doktor. sllunya kalau mual teruk sgt doktor akan bg 1 ubat khas.

4w ago

Baik sis nanti saya refer ke dr dan tanya mengenai ubat ni. Terima kasih ☺️