anak asyik meragam taknak tidur

saya perasan lately ni baby mesti asyik menangis nak nyotnyot nipple je. saya taktahu macam mana ibu2 kat luar sana buat. tapi saya taktahan kalau asyik bagi breasts untuk anak nyotnyot. sakit dia hanya Allah je tahu. dalam family saya, semua suruh bagi tetek je, tapi diaorang tktahu yg menahan kesakitannya saya. ni malam ni smpai berdenyut la nipple. anak saya mmg kuat isap and gigit.. padahal dah kenyang minum susu.. masih mencari benda nak nyotnyot. husband tak bagi baby isap puting silicon tu.. ya saya tahu banyak keburukan dia.. tapi malam ni saya sakit sangat.. berdenyut nipple, menangis saya tahan sakit.. sedih lagi mendengar baby asyik menangis #firstmom #SeriusTanya #bantusharing #newmom

5 Balas

Sis cuba cek betul tk cara baby hisap susu sebab kalau guna cara yang betul nipple takkan sakit sbnrnya and bila baby gigit sis cubit pipi dia dgn cara lembut so dia tahu kita tksuka sbb saya buat mcm tu😅

3mo ago

saya rasa saya buat betul dah lengkapan tu, taktahu la if mungkin ada salah juga sebab saya punya nipple smpai berdenyut sakit. baby mmg suka isap and gigit kuat

Biasa awal2 nipple kita pedih. Mungin ibu boleh cuba pump dan bg pada anak. Kalau tak nak bg botol, bg guna sudu atau shrink ubat tu.. Utk rehatkn nipple jp.

sis,kalau sakit nipple mungkin lekapan salah..anak x kenyang..

Boleh cuba nipple protector dan check ada tongue tie tak.

umur berapa ni anak

3mo ago

biasakan breast utk menyusu je, menyusu tu kita blh tgk dia hisap & telan hisap telan ulang, biasa dlm 10min - 20min per session gitu. pastikan lekapan elok mulut baby kat areola bkn nipple kita. if betul patutnya tak sakit walaupun lama. if dah nyusu nangis cari breast lg tu bukan nk susu tp nak cari comfort. cuba cari ig baby language, or video puan huswatun dia banyak ajar pasal tangisan baby. ig nyusoo utk berkaitan penyusuan