Lepas bersalin....

Hi saya nk tanya saya bersalin 9/12/2022 dan selepaa habis darah nifas sehingga skrg 2/5/2023 tk dtg period langsung #firstmom #pleasehelp #seriusnanya . Selalu ambik masa berapa lama utk kita period normal balik ye?

2 Balas

normal, kalau awak fully breastfeeding baby. ada mommy sampai umur baby 2tahun baru datang period. ada mommy sampai umur baby setahun baru datang. ada mommy lepas habis nifas terus period. ada mommy bila umur baby 6bulan baru dtg period. semua bergantung pada hormon susu dlm badan awak. melainkan awak ambik perancang, itu mmg akan kacau hormon.

Jika awak fully bf mom ianya situasi yang normal. Boleh jadi up to 2 years. Jika selepas 2 tahun masih belum datang bulan, perlu jumpa O&G.