Bayi 6 bulan kena gigit serangga

Hi saya nak tnya mana2 ibu yg pernah terkena situasi macam anak sya.. Anak saya usia 6 bulan, selalu kene gigit nyamuk.. jadi kmi pakai kelambu dan tiap malam.. sudah beberapa hri tak kene gigit ttibe pagi ni kena gigit tapi tk tahu nyamuk ke semut.. mcm sampai melepuh kakinya.. Help me mommy2 semua mcm mana saya nak cepatkan kaki ank saya sembuh dan elakkan kene gigit serangga2 selain pakai kelambu..

Bayi 6 bulan kena gigit serangga
2 Balas

betul ke nyamuk semut? awak rasa mmng byk ka nyamok atay semut kt rmh awak. maksud sy awak sllu ke kena ggit dgn serangga jgk ? blh jd benda lain. bby alah habuk ke atau sabun bby, sabun baju tk sesuai

5mo ago

Nyamuk ada.. semut pon ada tapi semut jarang2.. tapi kaki sebelah je kena.. sblh lagi elok je.. macam nyamuk atau semut tu terperangkap dlm seluar dia mlm sblom tidur tu.. mlm mmg sya kasi seluar panjang.. tidur dlm kelambu.. ada apa2 ubat yg boleh sya letak ke nak kasi surut cepat skit..

sama mcm ank sy la 7 bulan. penuh kat kaki. tk thu knp. sbb tkkn la nyamuk bnyk mcm tu kn. semut pun tkkn la teruk sgt. skrg da tnggl parut hitm dot dot kat kaki dy walaupun tk garu