Ibu tinggi kurang dari 145

Saya nak tnya dalam ni ada tak ibu yang kurang tinggi dari 145 dapat bersalin normal anak 3.++ 😭😭saya scan td dr bg thu berat baby dalam 3 kg saya tinggi 144 boleh ke ya sy bersalin normal😭😭#seriusnanya #ingintahu

1 Balas

u jangan risau akan perkara ni. doktor akan pastikan u selamat bersalin. sampai masa doktor suruh push. u push je kuat2 dan yakin. saiz baby 3kg masa scan tu tak berapa tepat sebenarnya. mungkin kurang dari 3kg tp mungkin juga lebih tau. kalau perlu gunting, doktor akan gunting untuk membolehkan baby boleh keluar dengan selamat. sakit kena gunting? ehh tak la. masa tu u pun tak perasan sebab sakit contraction tu lagi kuat. lagipun kalau dibandingkan kena gunting atau koyak semulajadi.. yg digunting lagi senang dan cantik untuk dijahit. luka pun takkan banyak sangat. kalau koyak semulajadi, perlu jahitan yg lebih banyak. tinggi i 172cm dan baby i paling kecik 2.93kg paling besar dlm 3.68kg. yg lain semua 3kg++ dan untuk pengetahuan u, yg paling mudah keluar adalah 3.68kg tu. laju je meluncur keluar. dan yg paling mengada dan susah nak keluar adalah yg 2.93kg tu. i ingatkan besar sangat la yg nak keluar tu rupanya paling kecik. aiseymen. so, u jangan terlebih fikir soal ni. u doakan semuanga berjalan lancar. u kena yakinlah. dan i suka pesan. bila sakit2 nak bersalin tu, u kena makan. biar badan tu ada tenaga nak meneran nanti. kalau u xmakan, u takkan ada energy. sbb saat meneran tu bagaikan tengah berjuang tau. ibarat lari marathon gitu. seriously penat. jadi u kena ada energy. biarpun xde selera, tetap kena makan. dan masa push nanti jgn mudah mengalah. jangan tunjuk u ni manja sangat. "tak boleh nurse.. tak boleh.." u kena tunjukkan u kental dan kuat. brp kg pun anak u janji sihat kan. itu yg penting. manja2 tu simpan tepi dulu. lepas bersalin baru tunjuk kat asben. "saya ni manja2 pun.. anak 3kg lebih tau biarpun saya kecik mcm ni, bersalin normal" canang kat cik abang tu nanti. hehe.

1y ago

wahhh bersemangt bca komen sis.. tq sis🥰🥰🥰