Vaccine untuk anak

saya nak tanya. anak saya skrg 2 bulan lebih, saya tgk skrg vaksin utk baby setiap bulan. banyak betul vaksinnya. saya kesian tgk anak nakkena cucuk. hati belah bagi nak vaksin atau tak. saya cuma nak mintak pendapat. mak saya cakap takpayah, mak mertua pulak cakap wajib. saya pulak baca , ada yg vaksin tapi anak byk sakit. ada tak vaksin tapi anak sihat. saya tau antibody badan anak masing masing. boleh tak bagi pendapat and sebab untuk saya ? terima kasih #pleasehelp #ingintahu #seriusnanya

1 Balas

Pasal vaksin ni ikut pade awak laa, ade orang pro, ade orang anti. Tapi saye bukan due due. Saye cucuk aje. Kire macam ikhtiar laa, vaksin tipu ke betul tuh antare die. Kalau sakit itu asbab je. Mungkin ade yang tak setuju dengan statement saye. Tapi itu laa yang saye fikir. Pastuh pade saye same je, amek tak amek akan sakit jugak. Doa banyak2 inshaAllah anak tumbuh sihat.