Rutin tidur bayi umur 4m9d

Saya nak tanya ade pengalaman tak ibu2 yang siang anaknya tidur dalam buai..tpi mlm tdur atas tilam mcm biasa..tpi dsbbkan siang terbiasa tidur buai..malam susah untk tdur di atas tilam..contohnya mcm anak sy wktu mlm bila dipangku ketika menyusu lelap mata bila letak atas tilam dia merengek kuat2..kadang lps menyusu dia dah lelap mata saya letak dia tdur sekejap dlm bape minit dia akan merengek smula..kdg dia baru tdur pukul 10 pukul 11 dah bngun..pstu berlanjutan smpai ke pagi..adakah normal begitu jika bayi tdur buai???#pleasehelp

5 Balas

Kalau anak sy pula takde masalah utk tidur buai atau atas tilam, tp siang mmg biasa tidur buai nk biar dia tidur lama sikit so senang la ibu dia nk buat kerja dsb. Kalau tidur atas tilam kejap aje dh bgn kalau dgr bunyi bising. Cuma mlm kalau dah masuk buai then dlm 2 3 jam sy nk bg susu atau tukar pampers dia, sy akan keluarkan dr buai dan dia tak nangis tp dia akan terjaga dlm sejam lebih gitu taknak tidur. Dah penat baru sambung tidur atas tilam. Btw baby sy 4m24d

anak saya tdo buai wktu siang..bila dia nap skjap..bila malam sya bgi dia tdo buai skjp then angkat tdo bawah..dia akan tdo bawah smpai pagi esoknya..malam malam kalau dia mnx susu pon dia akan merengek skjap mnx susu then sya bgi susu lps habis mnyusu akan smbung tido trus.. cumanya syarat dia,jangan sembang dgn dia, n jngan.brsuara..diam je.. n pastikan.wktu tdo tu bergelap n psang lmpu tdo... mgkin dia xcukp susu kot dia lapr sbb tu dia xleh tido nyenyak?

9mo ago

dah try bedung+white noise x? mgkin anak sis perlukan bedung untuk dia rsa safe tido bawah..bila buai kan dia rsa terkongkong jdi dia sronok tdo..bila tdo bwah mgkin dia rsa luas .. jdi mcm xleh tdo..

Alhamdullilah anak saya dari lahir senang sngt tidur,sbb masa pregnant saya tido 8-7.30am jadi baby pon terikut lepas kluar 8 terus tido smpai 7.30am tapi ade lah bangun mntk susu pastu tido balik.Kalau siang pulak bila dia bangun je saya tummy time smpai dia penat dia mntk susu dia tido,dia baring bila tido sahaja kalau tak tido mmg meniarap ke naik jolly jumper ke.mungkin awak boleh cuba cara ni main dngn dia smpai penat nnti dia tido sendiri

ank sy klu tdo terlentang x nyenyak jgk.. kjp² jga.. sy nyiringkn.. bila dia dh lena terlentangkn balik.

tgh sleep regression 4months .. normal untuk dia trjga² setiap jam .. ni fasa yg struggle for parents

10mo ago

cuba sis letak dlm buai dlu pastu angkat bila 15 mnit baby dah tido .. kalau mcm sy dr dia nb lg mmg dah ajar tidur dalam gelap ,suasana senyap dan berbedung tangan .. mula² mmg dia akn jaga setiap jam .. lepas 2x jaga dia akan dpt cycle tido dia .. sy pon merangkak lg mencari ilmu .. sis follow page fb baby language.. banyak cara sebenarnya .. kena try n error .. tp mental kena kuat sbb sleep regression ni mmg penat sgt .. 😭