Ada risiko ke dah 36w nak buat test untuk check GBS?

Saya nak tanya, ada risiko ke jika muncung itik tu masuk untuk ambil sample keputihan? Saya dah 36w. Selama ni checkup bagitau ada keputihan tapi tak sampai warna hijau dan tak berbau. Cuma saya nak buat test ni sebab risaukan baby masa lahir nanti in case saya GBS+ tapi tak pernah tahu🥲 #firsttimemom #firstbaby

4 Balas

jangan risau dia takda risiko. saya dah 4 kali ambk sampel sbb gatal bawah tu dan warna lain dan berbau. tapi takda gbs. dia tak akan sebab kan bukaan pun. dia akan masukkan muncung itik tu sebelum mucus plug kita. doc pakar pernah lukis graph kat saya. saya dari anak first sampai ni keja masuk muncung itik ja. tapi alhamdulillah takda turun darah ka apa. sis kena relax dan buka kaki besar2 supaya tak struggle nak masuk. semoga dipermudahkan sis.

6mo ago

Baik sis, thankyou atas perkongsiannya🥰

Takde risiko pun. Memang disarankan buat gbs swab paling lewat 35-36weeks. Muncung itik tak sikit pun. Jangan keraskan kaki. Rilex je. Kalau awak takut, keraskan baahagian bawah tu sebab taknak bagi masuk, memang la akan rasa sakit terpaksa tu. Buat je GBS test tu. Kalau tak, nnti baby lahir muka baby bersentuh dengan vagina, lagi bahaya. Baby akan kena jangkitan kuman. Kalau betul awak positive GBS, dr akan on antibiotik masa nak bersalin nnti

6mo ago

Baik sis. Thankyou yee🥰

Boleh minta pendapat doctor terus, ckp takut gbs. Keputihan putih pun boleh ada gbs tau.

6mo ago

Betul tu sis. Tp kadang nurse ckp normal je keputihan2 tu nak2 bila dah nk bersalin. Tp rupanya tak normal. Better sis request jelah utk check, ckp gatal2 kan kan. Mcm sis ni kesian dia ada gbs pastu baby keluar awal pula. Tak sempat nk on antibiotik https://www.facebook.com/groups/194035868073486/permalink/1605011786975880/?mibextid=lOuIew

xde risiko pon..bole je buat 😅

6mo ago

Oh yeke? Risau trigger bukaan rahim macam tu🥹