Pengurusan bayi newborn di hospital kerajaan / gov

Saya nak minta pendapat mummy yg dah ada pengalaman bersalin sebelum ni. Selepas selesai bersalin, baby akan duduk dgn ibu kan? Memandangkan kita masih di hospital, mcm mana nak mandikan bayi ye? Bawa baby masuk toilet ke? Saya tak boleh nak bayangkan proses pengurusan bayi kat hospital gov ni. Kalau private mmg nurse akan tolong serba serbi. Bila masa kita nak mandi, tukar baju kalau baby sentiasa dgn kita? Memang tak ada bantuan langsung ke daripada nurse? #hospital #newborn

3 Balas

klu bby tak ada masalah apa2, lps ibu tolak ke ward, baru misi tolak bby ke ibu..tapi bby dh bersih. xperlu mandikan bby pun, ckup tukar pampers sahaja. tntg ibu nak pergi mandi tu, bgtau misi atau jiran katil minta tlg tgkkn baby. atau mcm sy, sy pergi bersihkan diri bila waktu melawat. at least suami ada tlg tgkkn.

Pagi2 nurse akan mandikan baby. Time tu mak pi mandi. 🫰🏻 mak blh pi toilet time baby tidur..kalau tgk baby takde tiba2, tu maknanya nurse amik baby bg mandi. Jgn risau. Baby mandi sekali je waktu pagi.

baby saya tak dimandikan pun. nurse tak benarkan baby bawak masuk dalam toilet sebab takut risiko terjatuh. lagipun kita belum kuat lagi nak pegang baby sambil berdiri..balik rumah baru baby mandi