boleh ke makan ubat sembelit

hi saya mengalami sembelit dan saya nak makan ubat sembelit jenis dulcolax. Boleh ke? Btw saya trimester pertama

3 Balas

dulcolax tu not good. sama function dgn ubat julap. sbb dia menyebabkan rasa sakit perut then baru rasa nk berak. amek lactulose. lactulose is a safer option after practicing balnce diet tpi msih sembelit. okay?

2y ago

kalau dah termakan mcm mana? 🥲 dah 2 kali ni makan sbb ada org kata boleh 🥲🥲🥲

jangan makan ubat sembarangan 🤗 banyakkan minum air di trimester pertama . saya trimester 2 pun 3 liter air masih sembelit 😂

2y ago

terlalu bnyk air akan buat naik berat bdn yg bnyk. lagi2 kalau jnis yg jarang berpeluh hari2. better bnykkan ambil fibre(buah, bijirin) minum air ikot peratus berat badan. bukan terus sebat 3litre air. dlu saya minum 3l air sehari pastu rasa bngga. haha. tpi skrg saya da sedar silap nya dimana ..

berdasarkan pembacaan, sembelit di awal pregnancy tu normal.