Tak tahan pedih ulu hati

Saya memgandung 32minggu dan semakin hari, semakin sakit pedih ulu hati smpai rsa nak muntah 😭😭 boleh ke kalau saya minta bersalin awal? Saya dah tak larat nk tanggung pedih ulu hati ni sebab kacau aktiviti harian saya contohnya tak boleh duduk lama, pedih teramat sangat smpai kena menonggeng atas katil, sendawa terkadang bertukar hmpir muntah 😰😰😰#firstmom #pleasehelp

8 Balas

Sama mcm sy sis... Pedih ulu hati... pedih sgt sampai kerongkong.. makan ape pun semua pedih.. jaga mkn lun pedih jugak.. asal baring je nk termuntah.. sbb naik pedih tuu.. sy pedih sampai muntah keluar darah.. ubat gastrik putih tu tk jalan dah bgi sy... pegi klinik.. klinik suruh pegi hospital sbb muntah sampai keluar darah... pegi hospital Dr cucuk ubat gastrik kt tgn.. Alhamdulillah okey lepas tu.. stakat ni 2 hari dah tk rasa pedih tu .. klu tidak seblum ni mmg sentiasa je rasa pedihh.. mcm terbakar je kt ulu hati.. Sis klu teruk sgt try pegi hospital... Sabar tau sis .

sis baru 32w , jgn minta bersalin awal .. baby blm ckup matang lagi .. kena berkorban utk anak .. bru pedih ulu hati je sis .. kena banyak bersabar .. air suam panas kena rajin mnum , jgn skip makan atau lambat makan .. yg lain mcm ibu lain suggestkan .. nanti dah bersalin lain pulak dugaan nya .. jadi ibu kena banyak bersabar ..

normal lh pedih ulu hati..x cukup nafas waktu mengandung.. jgn lapar lama sgt.. mkn ikut waktu.. jgn mkm pedas sgt.. kurangkn berminyak.. lpas mkn jgn terus baring.. bersalin awal bg yg ada mslh pada kesihatan & kandungan sj.. nt sampai masa kluarlh bby tu.. bnykk bersabar.. nk jd ibu kena sabar bnyk

sy pedih smpai.muntahh..sy ada gastric klau silap makan memng jadi smpai muntah ada benda trsekat dekat kerongkong..misi pesan klau jadi lgi sy kena trus ke hospital PAC sbb sy dah 29 weeks...jdi sy trus g PAC doc monitor ctg suntik ubat gastrik di tangan pastu blik umah trus ok smpai hari ni...

1y ago

klau x ok sis boleh minum galviscon doc suggest..

Kita ni kalau dah jadi ibu kalau boleh taknak bersalin awal. Elakkan anak lahir tak cukup bulan. Boleh jadi macam2 risiko pada baby kalau lahir pramatang. Jaga makan elak makan benda pedas2 dah berminyak. Takpun boleh suggest dekat doc untuk kurangkan sakit ulu hati.

saya 32 weeks jga , pedih hulu hati smpai muntah darah ,, tpi so far hospital provide ubat pantoprazole bole lgi rsa , bnykkan bersabar dan jgn lupa perbanyakkan air suam

1y ago

saya kna admit sbb kurang gula. sya trus bagitau dr then dr bagi ubat.

Sis blh try jaga pemakanan.. jgn mkn spicy dan pedas2.. walaupun sos chili.. Sebelum tido minum susu.. makan awal.. Mmg ujian kita mcm ni sis..redha

saya dri pda tismeter awal, sampai tismeter 3 ni.selalu minum gaviscon Lps mkn.insyaAllah lega rasanya bila baring or buat kje