Nak meluah dan tanya pendapat

Hi, saya firstmom baru 2 bulan melahirkan baby saya. Sebelum ni saya bekerja 12 jam sbg operator kilang. Dan sekarang saya masih dlm cuti bersalin. Saya ada lagi masa sebulan sebelum start kerja. Saya ada ckp kat suami sy sakit2 badan kan baby breastfeed lepastu sebelum nih anak kuning sebulan jadi saya lambat la nak makan jamu apa semua tu. Baru2 nih ada la pergi mengurut, n tukang urut ckp badan saya banyak angin sbb tu badan selalu sakit2. Balik bagi tau husband. Lepastu suami saya suruh saya resign dari kerja jaga anak ja di rumah. (tapi saya masih belum start kerja masih cuti bersalin) Tapi saya mcm x berapa nak boleh terima nak berhenti kerja tu. Mcm saya x bersedia untuk berhenti. Lagi pon saya hutang banyak kereta, Ptptn, ins, Asb (nih hutang dari sebelum kahwin lagi tak bebankan dia dgn hutang2 saya). Suami pon ada yg dia perlu bayar. Saya mungkin sakit2 badan sbb buat kerja2 rumah saja. Saya buat sorg kerja rumah. Suami x bantu.. Saya pulak dah terbiasa dari bujang kalau teringin sesuatu tu beli sendiri dan terbiasa ada duit di tangan.. Saya sekarang serba salah nak bekerja atau resign ja tp saya jugak syg anak saya. Apa pendapat semua? #firstmom #SekadarBerkongsiCerita #sekadarcurhat

1 Balas

Bincang semula dan beri pandangan masing2. Pendapat saya, kalau husband siap sedia dengan commitment yg ada (mungkin bertambah), mampu untuk bantu bayar hutang2 awak, dan awak pun ready untuk tidak bekerja, then mungkin tidak menjadi masalah. Yang menjadi problem, bila sorang je kerja kita mungkin rasa kewangan tu tak mencukupi, sebab kita sebelum ni dah biasa pegang duit sendiri. Boleh jadi stress. Haa tapi ni saya la. Pengalaman saya, saya terpaksa berhenti kerja sebab kena jaga anak saya yang ada masalah kesihatan. Kerja rumah, tiada label gender ya. Kena minta suami bantu apa yang patut. Jangan bagi alasan tak reti, semua boleh belajar. Tak hilang kejantanan pun. Plus dah ada anak ni. Banyak benda nak buat tau. Takkan nak buat sorang juga? Bila breastfeeding, baby pun baru lahir, memang kebiasaannya rasa sakit2 badan. Awak kena stay active juga, amalkan pemakanan sihat, tak makan jamu pun takpe, bukan keperluan.