Susu badan sikit

Hi , saya first mom . Nak cerita panjang . Masa bersalin harituh baby dok wad 8hari . Susu ada bengkak, saya ada tuam . Tapi takd pam . Lepastuh baby balik saya bf jeh, tapi tak banyak ..pam pun 1oz . Jadi saya bagi fm . Saya ada makan macam macam tapi still susu sikit . Saya pun tak faham kenapa susu saya tak banyak . Masa mengandung tak expect macam nih 😭😭😭 susu mahal pulak tuh, tak mampu rasa . Ibu ibu macam mana ye nak bagi susu banyak balik ? Baby 3bulan lebih . Ke sebab tak pam masa bengkak susu jadi tak banyak ye ? Now mmg saya ada jeh bf baby, dia kerap hisap . Tapi takut tak kenyanf #firstmom #pleasehelp #pleasehelp #pleasehelp

2 Balas

Kalau 3 bulan lebih mmg struggle sikit lah sis untuk banyakkan susu. Tp masih BOLEH. Caranya sama da sis offer utk df anak setiap 2 jam sekali, dalam masa yg sama pam sebelah lagi. Kalau anak reject taknak df sis pam je 2/3 jam sekali. Minum air masak banyak, makan pun kena banyak. Kena rajin buat jadual pam. Breast mesti dikosongkan setiap 2/3 jam sekali. Kalau terlepas waktu pam/df mmg susu cepat drop. Sebenarnya nak stabilkan penghasilan susu adalah pada minggu kedua/kettiga kelahiran, masa tu mmg kena kerap df. Tp kalau dh terlepas takpe usaha cara lain..

Kena kerap pam atau bg direct ke baby.. kalau tak otak akan detect susu tu takde siapa minum so takde susu yg terhasil..bg direct tak boleh ke puan