Hi mommy semua.

Saya first mom baru seminggu bersalin. Since preg dah keluar susu bdan. Tapi masuk hari ke 7 ni saya perasan breast saya makin cepat mengeras macam bengkak susu gitu. Macam 2 jam selepas susu kan anak nnt breastnya cepat betul keras. Saya kadang terpaksa pam nak elak rasa x selesa tu. Normal ke mcm ni. #bantujawab #ingintahu

2 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Hai, selamat datang ke komuniti ibu hamil dan menyusui! Tahniah kerana baru sahaja menjadi ibu untuk kali pertama. Mengenai masalah susu badan yang makin cepat mengeras dan bengkak setelah beberapa jam selepas menyusukan anak, itu adalah perkara biasa yang dikenali sebagai engorgement. Engorgement berlaku apabila terdapat penimbunan susu yang banyak dalam payudara anda. Ia boleh menyebabkan rasa tegang, sakit, dan payudara yang keras. Antara cara untuk mengurangkan masalah ini adalah dengan menyusukan bayi anda lebih kerap atau menggunakan pam susu ibu untuk mengurangkan tekanan pada payudara. Pastikan juga anda memakai pakaian yang longgar dan selesa, dan cuba mandi air suam untuk membantu melegakan ketegangan pada payudara. Jika masalah ini berterusan, adalah penting untuk berjumpa dengan pakar kesihatan untuk mendapatkan nasihat lanjut. Jika anda memerlukan pam susu ibu untuk membantu mengurangkan tekanan pada payudara, anda boleh mencuba produk ini: https://invl.io/cll785h Semoga perkongsian ini membantu anda! Jangan ragu untuk bertanya jika ada lagi soalan. Selamat berpuas hati dalam perjalanan anda sebagai ibu yang baru. #bantujawab #ingintahu https://invl.io/cll6sd8

Baca lagi

Kalau pam lg cepat susu banyak. Hehe. Marmet pn ok dh. Mmg kena bg 2 jam atau lebih kerap atau bg direct. Maybe ada tersumbat kalau keras satu bahagian.

1mo ago

Cuba check nipple ada putih2 tak, atau mcm bubble kecik tu maybe tanda tersumbat. Kalau sy keluarkan putih2 tu tp mencabar la then baru susu tu memancut. Pernah sekali sy keluarkan tersumbat, baby pulak tidur so dia memancut je 5minit tgh mlm. Sy tadah je la legaaaaa betul. Terus hilang keras2 tu