Normal kee??

Saya dah masuk 35minggu tapi baby kurang aktif gerakan dia .. 34minggu pun sama .. takmacam sebelum nii .. itu normal kee sbb baby membesar? #firstmom #firstbaby #pleasehelp

7 Balas

janji cukup 10x gerakkan tu dah dikira normal sebab ruang dia semakin sempit nak bergerak dan ada juga jenis baby yang kuat tidur .. saya pun rasa macam tu sekarang tapi bila malam dia memang aktif sangat bergerak .. kadang2 kita penat pun boleh jadi baby kurang gerak puan , kalau sehari puan tak rasa gerakkan better cepat2 pergi hospital ya.

Sama macam saya juga sis. 10 gerakan tu tiap hari ckup. dan dia ada gerak2 lpas breakfast pagi. Diam skjap. nnt tghri lpas makan dia gerak lagi. Dalam masa tu saya akan catat pergerakan dia. mmg mncukupi lah cuma nya kdg2 dia diam memanjang buat risau 🤣

kalau cara saya masa baby masuk 28w tu saya kira 1x gerakan = 1jam tapi bila dah masuk 30w keatas 10min/30min saya kira 1x gerakan sebab ada sesetengah baby yang kerap tidur ataupun ruang semakin sempit janji puan kira cukup 10x gerakan tu dah dikira ok dah..

saye 34week , baby aktif subuh dan mlm , siang jarang gerak melainkan kalau kite lepas makan . kalau sis rase dia kurang gerak mkn bende sejuk or manis . usap2 perut sikit . asalkan 1 hari cukup 10gerak ok dah

kira dari pagi sampai pukul 12 kalau lepas 10x takpa, tp kena alert tau kiraan kalau kurang dr 10x pg hospital

cukup tak 10x gerakan. if cukup xpe. if xcukup please alert dan terus ke hospital ya. xperlu tunggu

asalkan cukup gerakan baby 10kali mcm nurse ajar Tu, oklah Tu sis. Cuba bawa dia cakap