buasir 26 weeks

saya dah masuk 26weeks pregnant and baru amik zincofer sbb hb rendah.. tu pun sekali je hb rendah. lepas amik zincofer tiap2 pagi berak. and berak tk keras pun.. cuma kerap berak smpai buasir. ni dah kali kedua kene buasir sejak amik zincofer. sebelum ni ambil obimin tk pernah buasir mcm ni. cuma kadang2 tu ada sembelit tp bila makan oren dah okay tp tak kene buasir. taktahu nak hilangkan mcm mana. dah sapu ubat pun masih sama. checkup kkia lama lagi tarikh. seksa sangat nak buat aktiviti harian😞#firstmom #pleasehelp #firstbaby

1 Balas

sama cm awak..berak hari2, berak x keras tetiba ade buasir.. amik masa 2 minggu lebih jgak nk hilang bengkak merah2 tu.. skrang still lagi ade..tpi x teruk and x menggangu..tips sye buat 1. ubah cara pemakanan (bnyakkan sayur + buah) 2. elakkan tandas cangkung, guna tandas duduk (suami sye beli kerusi tandas duduk.. klau cangkung confirm teruk balik) 3. elakkan sembelit (xper berak hari2, klau sembelit lagi teruk buasir tu) 4. lepas membuang,basuh bersih dan lap dap2 lembut je bhgian dubur tu..jngn gesel..mkin teruk nnti..pastikan xder najis yg tertinggal 5. jngn duduk terlampau lama atau berdiri terlampau lama 6. duduk lapik bantal lembut 7. bnyakkan berjalan (de jgak google..sbb baby mkin berat..so dia akan tekan kt bhgian tu membuatkan darah susah nk mengalir, nnti google balik..sye lupa da 😂) 8. kt umah sye x pkai sluar dalam..hnya pkai kain batik je..nnti buasir bergesel dngn sluar dlm..lagi teruk jadi nye 9. sye pkai minyak gamat sapu kt bhgian buasir.. 10. buat senaman kagel sikit2 (yg mne mampu) itu tips sye lah..sye ade sejarah buasir before kawin lagi.. start buasir balik week 23 kot smpai lah skarang week 28..nnti dah smpai masa checkup..bgitau dokter yg jaga awk..

1y ago

saya warded dah haritu😅 sbb buasir tersangat teruk.. dah bengkak besar. doctor suggest untuk operation. tp sy taknak.. sekarang mmg sy jaga makan.. sy guna minyak jerslin je untuk kecutkan.. ni dah seminggu lebih.. dah kurang sakit dgn kurang bengkak. appt dgn doctor surgical lagi seminggu. risau sebenarnya nak bersalin nnti tapi taknak operate waktu mengandung ni. sy hari2 pakai pad sbb doctor cucuk buasir sy smpai berdarah sbb nak keluarkan darah beku.. btw terima kasih tips yg lain2 tu inshaAllah sy cuba buat.. doakan saya🤲🏻