keputihan & gatal

saya dah buntu & stress..dari awal pregnant smpai sekarang keputihan keluar smpai berwarna hijau..dh amik sample dkt kk & dh insert ubat 4x sama jgk..dh buat rendaman faraj,jaga kebersihan & pemakanan..gatal miss tu sy rasa nk nangis..kadang2 tergaru smpai luka melecet..smpai saya menangis sorg2 dlm bilik air..skrg dh 6 bulan preggy..ade spe2 mcm sy x..😭😭😭#ingintahu #firstmom #firstbaby

7 Balas

Saya pun alami keputihan macam itu setiap kali mengandung. Dari warna putih, jadi kuning kemudian hijau. Sampai berketul² keputihan tu. Bukan dalam bentuk lendir lagi. Dah ambil sample 3x, tiada detect yang negatif. Maybe bawaan mengandung. Tapi bezanya, saya tiada rasa gatal². Masa preggy, saya elak makan timun, petola, tomato, labu putih, terung dan nanas. Rata² kategori makanan sejuk. Lepas tu, sentiasa minum air kosong yang suam. Saya tak boleh minum air sejuk ataupun air suhu bilik, keputihan bakal kembali. Pantyliner tukar setiap 4-6 kali dalam sehari untuk elak pembiakan bakteria. Harap perkongsian ini serba sedikit dapat membantu puan🙏🏻

Jaga hygiene lps buang air keringkn dgn tisu bru pkai panties, lap dari depan ke blkng, pnties make sure cotton, klau kt rumah xperlu pkai panties biar free je, mula2 akan rsa xbiasa tp lama2 okay, same goes to pantyliner actually xbgs pakai, stop je pkai. Mula2 akan rsa insecure sbb ada discharge keluar, tp u try 2-3 hari discharge akan hlg. Blh try weekend dulu msa ada kt rmh, if awak kerja weekdays. Klau panties tkena discharge, terus tkr yg baru. And klau awak jenis shave, kdg2 irritation dari shaving dan bulu bru nk tmbuh tu buatkn lg gatal dan bila garu jd infection. So sy prefer brazilian wax, mmg bersih, xgatal bulu tmbuh pn sgt lmbat.

2y ago

Yup dulu msa first time sy buang pantyliner, cuba bbrapa hari lpstu keputihan akan hlg terus mmg xda dh. leceh la sbb kna tukar sluar/kain bnyk kali sbb xpkai pantyliner dgn panties kn 😂 tp lama2 berbaloi jg sis. Sbb kdg2 pantyliner tu buatkn bwh tu berpeluh/xda pengudaraan. Bila dh preggy ni keputihan sy dtg blk, tp nurse ckp msih normal sbb xda bau/gatal. Sbb hormon kita mengandung jgk sbrnya

cube basuh dgn air garam. lps tu lap kering baru pakai seluar. and tukar seluar dlm baru. kekdg bakteria dri seluar dlm pon ye jugak. nak2 kalau dh pakai lama. lps tu krg kn makanan yg sebabkan keputihan. yg ni kena trial n error. mcm sye alah dgn nescafe, nanti jadi keputihan, so sye elakkan mnum nescafe tu. ade org xboleh mkn timun, sbb kan keputihan.

2y ago

betul tu kadang tu dari seluar dalam yg lama pakai bt kan keputihan kita lama baik... saya pun mcam tu jgak tpi selepas saya tukar seluar dalam baru alhamdulillah keputihan dah hilang

samala la saya keputihan kuat jugak..ap yg sis ckp sebiji yg sy alami skrg..hbis ikhtiar ttp jugak keluar keputihan kan🥺

Banyak minum air kosong, kurangkan minum air manis dan tukar pantyliner 3 jam sekali

2y ago

tu la saya dah buat..pantyliner tu walaupun ada keputihan sikit je sy terus tukar..sy try beli panties baru tengok mcm mane..

cuba amalkan cranberry juice yang jual dekat farmasi tu. guardian pun ada jual juga

2y ago

cranberry juice tu preggy boleh mnum ke?

saya pakai fefet pink tu .. kegatalan terus tiada . harap mbantu 😊

2y ago

itu la .. ikut bdn kot .mcm ipar sy .. dia ada gatal juga sruh try ..tp masih gatal