Urut sengkak

Saya dah bersalin 4 bulan lalu dan sampai sekarang tak buat urutan sengkak rahim tu. Ada apa2 masalah tak eh? Sbb saya dgr kalau tk buat takut peranakan tu jatuh/tk duduk tmpat asal kn? Mcm mana nak tahu kalau peranakan tu jatuh? And wajib ke buat urutan sengkak tu yaa #firstmom #bantujawab #ingintahu

2 Balas

tak wajib. tu part of perubatan tradisional melayu. rahim jatuh bukan benda yg commonly happen and boleh jadi just because tak berurut ya. kena ada external factor yang kuat yg buatkan dia prolapse tu. Allah dah cipta badan kita ni cantik, lepas bersalin rahim tu boleh kecut sendiri & stay tempat dia.

No problem at all. Tak wajib