Saya dah 8bulan dan lagi 3 minggu nak masuk 9 bulan. Tapi belum ada susu badan.

Saya dah 8 bulan dan lagi 3 minggu nak masuk 9 bulan, tapi belum ada susu badan. Risau nya klu baby lahir tapi susu badan belum keluar lagi. Mommy lain ada pengalaman atau tips tak? Maaflah, saya #firstmom #firstbaby terima kasih

3 Balas

1st boleh tak saya nak tarik telinga awak. 2nd tlg la cari gali ILMU PENYUSUAN SUSU IBU! 3rd penat pakar lactation share ilmu free dekat sosial media. tap awak tak nak gali. Penyusuan susu ibu ni tak semudah yg awak imagine. 4th MINDSET mommy kena ubah. nak susu badan ada kena kerap susukan bayi. meh nak terang NORMAL susu ibu sudah terhasil seawal usia kandungan 16minggu dan NORMAL juga bagi ibu hamil yg belom ada susu badan masa hamil. selepas kelahiran bayi awak cepat2 susu kan bayi awak, pastikan kan lekapan bayi awak betul dan posisi penyusuan awak betul. 4th Faham konsep penyusuan susu ibu iaitu DEMAND vs SUPPLY. DEMAND (permintaan). SUPPLY (penghasilan/pengeluaran). selagi ada permintaan dr bayi awak selagi tu la susu badan awak ada. xde demand maka xde la supply awak.

sya pon belum ade susu bdn. first mom jgk ni. skrg dh 37 week. lagi 2 hari masuk 38 week. nurse k.k ckp lps bersalin..lepas melahirkan akan ade susu bdn. lps melahirkan terus bg baby hisap. sbb ia akan hasil kan hormon..hisapan ke sarat otak kita.

susu bdn keluar selepas bersalin. xyah risau sgt.

2y ago

Thank you sis 🫶🏻