Tak bahaya ke turun darah banyak?

Saya dah 39 minggu, turun darah dah 2 hari, dah pergi hospitals doc suruh balik semula sbb gerakan baby ok air ketuban ok cuma jalan takde bukaan. Persoalannya, its it okay turun darah untuk berhari hari tp baby tak keluar? Tak bahaya utk baby ke? Serious nak tahu. #1stmom #pleasehelp #bantusharing

2 Balas

Maksud banyak tu macam mana? Darah macam period? Atau tiap kali ke tandas turun dengan lendir (bloody show) kuantiti sikit sikit. Kalau the former, ya tu bahaya & kena pergi ke hospital check. Kalau bloody show je tak bahaya. Normal maknanya cervix dah mula lembut. Lepas os lembut baru baby boleh start turun ke bawah & contraction jadi makin kerap untuk bukaan lebih banyak.

4mo ago

Mucus plug normal. Monitor contraction & tanda lain. Kalau tak sedap hati boleh je check semula dr. Sebab mommy pun dah tunggu hari ❤️

klu dktr suruh balik means masih ok. sbb mmg jln tak buka and air ketuban tak pecah.