TANDA CONTRACTION

Saya dah 38w5d dah, due 20/8. Ada gdm, by 20/8 memang kena induce. Tapi kalau boleh nak beranak sangat2 dah. Sekarang kerap2 rasa perut mengeras, tapi dalam 10-15minit lepastu hilang.. lama2 sikit dia datang balik. Lepastu memang sakit macam senak bahagian bawah tu; rasa menekan. Perlu ke pergi hospital terus ye kalau ada tanda2 ni? 🥲🥲🥲 atau tunggu tanda lain #firstmom #tandabersalin #tandacontraction

7 Balas

Kalau pengalaman sy, kiraan tendangan bayi tu penting... sy pernah semester 2, anak menendang x sampai 10 kli, Dari pukul 9am hingga 9pm.. bila pergi hosp cek, dah bukaan 2cm. tapi sy kna jarum dexa, so bukaan tu dah tak de. Then sy juga melahirkan di trimester 3 40minggu 2hri. So, dalam trimester 3 tu pula, sy dtg hospital ikut due yg diberi. Memang masa tu tendangan bayi tak berapa kerap Dan slalu mengeras. Bila smpi hospital, dah bukaan 3cm.. Mcm tu lh pngalaman sy.. gerakan bayi dan brapa kekerapan mengeras. mcm tu kot.. sy pun sikit pngalaman😂 nih pun sy anak pertama

Time kan rs contraction tu, kalau makin kerap pergi je hospital. Klu keras je tp tak sakit tu bukan contraction tp cuma braxton hicks. Biasa kalau sakit nak beranak tido pun rasa sakit, takkan hilang smpai la dah beranak. Sy pun due 20/8 kerap sakit tp mcm sekali sehari sejak minggu lepas, skrg dah makin kerap sakit. Nak tido pun sakit, mkn tak lalu. Agaknya tak lama lg la kot, klu tak esok isnin sy g hospital. 😅 Sy doakan semoga dipermudah urusan sis.

due sy 9.8 ad gdm..1st mom.xtaw ngeras cmna contraction camna..smlm serah dirii,dh induce 1kali xda bukaan..terus buaat senaman siti jamu mall,sedut dr mulut hembus pun dr mulut.allhamdulilah,mlm ngeras 5 mint, jam 5lbh pg dh 1 mint..laayan perut ngeras still wat yg influencer tu ajaar..tp dh 1 mint tu sy pikir nk berak.haaa kol 10 kelluar dh kepala baby..ngelupor semua annta p L.R haha pengalaman

1mo ago

sis bt senaman siti jamumall tu yg hembus2 tu ke? even kita xrasa kontraksi pon blh bt ke? ke kna tngu kontraksi dlu?

kita sma lah,,due pun sma gdm pun sama,,berharap sangat baby ni cepat keluar sebelum serah diri 20/8,,perut pun mengeras tapi belum ada tanda"lagi

saya dah 2 hari keluar lendir tp xda contraction , sy tnggu contraction kuat bru sy pergi hospital , sbb hospital xkan bagi masuk wad klw dtg tpi contraction xda

1mo ago

sama sis. semalam tetiba keluar lendir banyakkk. terkejut saya. saya mmg ada keputihan sebelum ni tapi tak sebanyak itu. sejak semalam tu, sampai ke harini lendir tu masih ada cuma makin sikit. tapi tak sakit. so saya tunggu je la dulu sampai sakit baru pergi hospital. skrg 36 minggu 4 hari. mengikut pengalaman ibu2 sini, berapa lama ambil masa dari tanda lendir tu ke real contraction ye?

boleh dah pergi hospital . kalau ada keluar lendir bercampur darah . moga dipermudahkan segala urusan sis 🌸

Saya pun dh 38weeks.xde turun tanda.. 😢😢😢 Mcm2 ikhtiar dh buat.

1mo ago

Betul tu, kalau boleh memang taknaklah induce 🥲 harap baby nak keluar cepat2