Persiapan bersalin

Saya dah 30w blum prepare lg utk bersalin. Apa benda pentg sy kena sdiakan dlu? Nak cut budget utk yg penting je dlu #firstmom

6 Balas

utk baby: 1.baju bby dlm 10psg ke bwh.mix baju siang,baju mlm dan baju utk cuaca pns 2.kain bedung-2helai ckup.beli napkin jns besar je.kain selesa sikit 3.pampers newborn 4.mandian baby-beli yg head to toe pn ok 5.minyak telon-brand petani ok,ibu pn blh guna skali 6.stokin dan sarung tgn-3psg ckup 7.topi baby-2helai 8.beg baby 9.botol susu 10.tilam baby 11.besen mandi baby 12.baby wipes 13.cotton budk 14.kapas bulat 15.tuala baby utk ibu: 1.kain batik-2/3helai 2.bengkung 3.stokin tebal 4.minyak panas 5.param/pilis 6.maternity pad 7.tungku(blh jgk guna batu sungai) 8.nursing bra 9.collector breast milk 10.mandian herba

Sy pun 1st mom,sy sediakan yg ni,lgi 2 bln nk bersalin. Baby : Baju bby Pampers Susu(incase susu bdn lmbt kluar) Bedung Minyak angin bby Botol susu & berus Tungu bby Alas tmpt tukar pampers Tilam baby (bantal for me x perlu) Tisu basah Cotton bud Tuala bby Ibu: Bengkung Breast pad Maternity pad Tungku ibu Nursing bra Pam susu(optional, beli yg murah pun xpe)

2y ago

hahaha.. sama laa sis x prepare stanby barang dalam kereta lagi.. mudah mudahan kita selamat bersalin pada due la yew sis😆 .. aamiin..

sya 29minggu skrg ,ni anak ke 3.. beli yg pnting jaa.. baju baby tuala blnket baby ,tungku baby.sarung kaki tgn ,topi dalam 2 ja tk lama pakai pun topi botol susu..yg lain alatan mandian..mndian pun bli yg kcik jaa dlu..,tak bli brg byk2x..newborn cpt mmbsr syg nnt tak guna..nnt lps brank ada duit bole beli lagi..

belum beli apa2 langsung atau dah beli tp nak asingkan mana yg penting? boleh google sebenarnya list2 ni. ikut kesesuaian & bajet puan. 30w tak lama dah, kena cepat takut tak sempat prepare dah beranak. tp kalau puan ada bajet dah, beli sekaligus pun takpe.

Yang penting settlekan barangan baby. 1 tips nak cut budget, baju baby jangan beli banyak berpasang. baby makin besar so cukup lah beli 4-5 je untuk awal awal tu.

sy pun sama, dah 29w blum prepare apa2 lagi😅