Normal ke tak pergerakkan baby tak berapa active

Saya dah 28weeks tapi pergerakan baby very gentle tak active sgt, tapi bila pg check semua nya ok takde apa2. Macam mana ye? Ada siapa2 macam ni juga?#28weeks

7 Balas

Saya baru kena last week, kena admitted hospital sebab baby kurang gerak. Doc ajar kena kenal pattern gerak baby active pukul berapa. Kalau 2 jam tak gerak tu dia suruh baring mengiring ke kiri selama 2 jam utk focus sepenuhnya gerakkan baby. Dalam tempoh tu tak gerak gak kena gi hospital check CTG. Baby normal tido dalam around 40minit - 1jam je. Selebihnya kalau diam gak, sis cuba goyang2 kan dia atau makan manis dengan minum sejuk

1y ago

Ok la kalau mcm tu. Lega sikit dgr. Sbb ada masa sampai sakit dia kick, ada masa tu mcm malu2 je kick dia, jadi dilemma sbb bila g check je ok, 3 kali dah jadi camtu, tapi risau gak kalau apa2, tapi so far bila ketuk2 tu gosok2 tekan2 ada respond walau tak tendang dia berpusing la ?

Saya dah 29week. Pon sama. Baby gerak tp kurang aktif. Kadang kadang kena makan manis, minum yg sejuk sejuk, goncang sikit perut, usap usap pastu tekap tangan kat perut baru dapat rasa gerakan dia

Mcm sy,28 weeks kurang aktiv. Tp msuk 30weeks active betul ?. Bisanya kalau dlm 2 jam x gerak try tepuk2 sikit kejut dia,sy slalu buat mcm tu,then ad response so okey la.

as long as dlm 2jam ada pergerakan.. halus atau x asal ada… klau 2-3jam xda gerak terus ke hospital jgn tunggu lama

sama.. dia jarang gerak.. tapi bila da gerak .. haa.. ambik kau.. memang dia kick abis²san.. ??

sama bby x aktif sngt, kadang rasa x rasa je dia kick. 29w.. semoga baik2 saje ye bby kita

Sama. Tapi bila kita fokus dkt dia. Rasa dia bergerak . Halus2 je.