Bibir dan muka pucat

Saya bukak buku pink 2 minggu lepas.. HB 11.8 masa check kali pertama.. nurse kata x ok tapi dia x bekalkan apa2 vitamin even folic acid sbb dia ada tanya sy ada ambil vitamin sendiri ke.. saya ckp ada amik blackmores pregnancy.. lepas tu dia kata x yah la amik ubat klinik.. skrg saya dah 11 weeks.. muka dan bibir saya pucat sangatt.. dah cuba mcm2 makanan utk tambah HB.. tapi saya boleh telan ikan je.. lain semua akan muntah.. so apa patut sy buat.. g klinik ke apa ke.. taktau nak buat apa sbb first pregnancy.. PJJ dengan suami pulakk.. sedih laaaaa#firstbaby #pleasehelp

4 Balas

Saya monthly check up dgn doctor pakar di swasta & dia bukan suruh makan multivitamin je + acid folic pun saya still kena consume. Saya pun tak berani nk suruh awak beli folic acid kt farmasi sebab nurse tu yg lebih tahu condition awak 😅 Tp majority semua mommies kena consume folic acid yg saya tahu. Or maybe sebab blackmores pregnancy tu dah cukup kut utk awak. Utk naikkan hb, saya suka makan jambu batu sebab dpn rumah ada jual. Hb saya 12+ itu tips yg saya boleh bagi. Jus2 delima tiktok tu consult nurse/doc dulu baru beli sebab tak semestinya bagus malah boleh dpt gdm

Tak silap saya folic acid memang kk takkan provide sebab kat farmasi pun ada jual. Semua folic acid sama aje, bezanya harga aje. Normal dos folic acid yang kena ambil dalam 400mg tak silap. Lagipun folic acid elok untuk rahim. Perempuan belum berkahwin pun boleh ambil. Kalau sis muntah2, make sure lepas muntah makan juga walaupun sikit. Kalau kerap2 muntah, bila lapar jangan makan terlampau banyak. Saya sarankan makan dalam kuantiti yang sikit tapi dalam keadaan yang kerap untuk elak muntah. Saya 11w kerap juga muntah tapi lepas dah lega, makan juga walaupun sikit

Sy share pengalaman sy dan family. Sy dan family kami consume iron folic Amway.. Baru2 ni sy check HB kat kk alhamdulillah Dr ckp 14. kwan sy pun pernah HB rendah lepas tu kitaorang try suggest dia ambik iron folic tu alhamdulillah next check up dia ckp naik dah. Ank kedua, dia fully consume pegi check naik smpai 17 😅. Mgkin ada org yg sesuai ada yg xsesuai dgn badan. Maybe awk boleh try. Dan banyakkan makan sayur hijau serta buah2 ye 😊

Pelik juga sbb kk biasanya akan bg supplement bersesuaian dengan keadaan kesihatan ibu. Maybe awak boleh ke klinik swasta dulu utk dptkn consultation lps tu next app kk awk ckp dgn nurse tu nk ubat. Kita rkyat malaysia layak dpt ubat free msa preg.