CUMA INGIN TAHU.

Saya blum scan lgi sbb msih awal . Smstinya blm nmpk klo scan skrg . Kdg2 sy overthingking walaupn sy xda pn simptom2 ectopic prgncy . Tp sy pndi risau tiba2 . Sy nk tnya kalau ectopic ada x simptom kerap kncing?#seriusnanya

7 Balas

Saya takda bleeding cuma rasa sakit kt perut kiri. Rasa mcm ada yg menekan + bertambah sakit sebab payudara tgh sensitive. Semalaman mcm tu. Konon2 nk scan bila baby dah besar sikit tp husband terus bawa pergi pakar O&G. Scan atas & bawah tak nampak kantung/janin. Check hcg blood detect ectopic sebab reading dah nak 2000. Terus emergency malam tu juga operate. Skrg dah hampir 3 minggu pantang kt rumah. Doktor suruh rehat 3-6 bulan. Moga ada rezeki buat saya tahun ni. Tahun lepas baru gugur W5, then terus lekat tp ectopic pula 😣

Sy pergi scan masa thu pregnant, sy irregular period jg, masa scan tu xda kantung , tp rahim dah tebal drpd biasa. Dr ckp sy bukan ectopic sbb klu ectopic rahim xtebal, dan boleh Nmpk layer fluid di luar rahim. Masa tu sy rasa lega sgt. Rupanya masa sy scan tu baru 3weeks . Repeat scan 5weeks ada dah kantung baby .insyaallah swasta mesin scan depa advanced n boleh tgk image dgn baik

awak sama mcm sy sis. sy br 6week 6days. plan nk scan lewat minggu 7. selagi xscan ni mcm2 benda buruk sy pikir. sy tunggu aje takut2 ade bleeding atau apa. Tp alhamdulillah so far xde bleeding atau sakit side kiri atau kanan. kerap kencing tu mmg normal sis. smpi 9bulan mmg akan sentiasa kerap kencing😅

2y ago

sama dgn sy sis

Ectopic ni biasa nye bleeding wak, ni pengalaman dari kawan2 sy la, tp dua pengalaman y berbeza.. Yang sorg tu mmg perut sgt sakit.. Y sorg lagi perut x sakit.. Dua² kes sme iaitu bleeding.. Pape pon awk pergi scan dulu.. InsyaAllah awk baik2 saja.. Jgn pikir negatif wak

Awak 6minggu pun dah boleh scan, pergi klinik swasta insyaAllah memang boleh nampak. Sebab once awak rasa awak pregnant, cara terbaik pergi je scan untuk elak awak overthinking, saya pun 6w kecik lagi pergi scan and ahli sono dia memang tiptop scan sampai jumpa

Saya pernah ectopic, so untk kali ni saya pegi scan masa 5weeks+, awal sgt so nampak rahim je tebal. Baru ni pegi buat tvs scan masa 6 weeks+ baru nampak kantung. Tvs scan lebih nampak sbb dia ikut bawah. Bila dah pernah kena, risau tu akan lebih dari biasa.

2y ago

Pengalaman saya pelvic cramp yg kuat, nk bangun katil, turun tangga pun tak boleh. And keluar darah mcm spotting fresh blood, lama2 baru banyak mcm period. Ectopic saya pecah hari tu sebab saya batuk, bersin je asalnya. Tp apa2 pun, kalau risau boleh pegi buat tvs scan. InshaAllah semoga semua okay.

Saya 6minggu dah scam untuk tengok pregnent dalam rahim atau luar rahim😃, dah scan tu rasa lega sikittt

2y ago

sy 2 hari llu pg scan dh tp blm npk apa2 . mgkin msih awal sbb klo ikt sy 6week tp sbb sy priod x rgular , dan sy akn dtg balik scan pda hjung bln ni . nrvous dan risau biarpn xda pn smptom tu smua 😅