Bayi kecil dari usia kandungan

Saya baru masuk 29w..semalam scan dekat kk, doc kata saiz baby kecil dari usia.. Dalam scan baby saiz 26w.beza 3 minggu.. Doc cakap nak refer pakar di hospital nanti.. Ada sesiapa yg ada pengalaman serupa? Bahaya tak ye? Saya kena dptkan second opinion di klinik swasta ke? Apa yg saya perlu buat untuk bagi saiz baby seiring usia ya? Lagi 2 minggu akan repeat scan di kk#bantujawab #SeriusTanya #firstmom

2 Balas

nak second opinion takde masalah .. boleh je scan di swasta untuk confirm balik .. tapi tu untuk sedapkan hati ibu sendiri je . sebab kalau memang check up dekat gov, memang kena follow je gov punya prosedur. bila dr detect baby kecik 3minggu , dr kena refer ibu ke pakar . pakar akan scan lagi kalau confirm dorang akan siasat pulak sebab apa baby kecik samada ada masalah dekat ibu atau baby.. bagi saya bagus jumpa pakar , cuma yelah leceh sikit kan nak gi appointment pakar pulak .. cuma demi kebaikan baby lah

5mo ago

Ya awak.. Saya mmg akan pergi appoinment pakar tu cuma skrg x dpt tarikh lg.. Cuma utk puaskan hati nak dptkan second opinion dkt klinik swasta

anak pertama saya lagi kecik dlu kak.tapi alhamdulillah skrg dah 2 tahun 10 bulan sihat walafiat. apa yang klinik kk cakap just follow je kak. jangan takut... pakar tak marah pun cuma bagi nasihat... jangan risau tau stay strong... jangan sedih²