Berat kurang naik- 3months pregnancy

Saya baru lepas check up 2 hari yg lepas. Berat naik sepatutnya atas 0.5kg tapi sy cuma naik 0.4kg. Pregnancy 3months tapi perut still xde bentuk seperti mengandung... Ada tak cadangan ibu2 utk tambah berat yg bersesuaian dgn umur kandungan sesuai dgn pemerhatian klinik??? Maaf, sy xpandai nak susun ayat, harap ibu2 faham maksud sy ye. #pleasehelp #ingintahu

1 Balas

sy dah 6 months baru nmpk perut mcm mengandung sis. tmbh pulak sy overweight. sis underweight ke? sbb awal2 normal je x naik byk sgt. nnt dah masuk 2nd to 3rd trimester tak mntk naik byk pun tahu2 dia naik 2 kg atau lebih wpun mkn sikit or mcm biase huhuhu. yg penting baby dlm perut kena membesar sesuai usia. klau baby x membesar ikut usia kandungan tu yg sis kena risau. i guess awak kena mkn nasi stiap kali breakfast lunch n dinner la.

1y ago

xpelah sis. awak keep je makan n minum mknn berkhasiat yg awak boleh mkn. dpt bykkn portion sikit pun okay. protein jgn lupa mkn byk jugak taw. jaga jadual makan ubat jarakkan dgn susu semua. sbb sy tahu ada jenis org yg berat susah naik. kita doa sama2 nnt baby u membesar berat bertambah jugak nnt. jgn stress2 sgt ye 💕