breastfeed

saya baru je beranak and dah bagi baby susu badan tp nipple saya ni sakit sangat. dah sapu nipple cream pun sama je. dahtu susu tak banyak sangat. takpe ke kalau saya sulam dengan susu fm? saya dah try pump pun tak keluar sangat. keluar sikit je macam kolostrum tu. setiap kali df mesti sakit yakmat sbb dia nyot nyot kuat juga 🥲 tolongg sayaaaaaaa #bantujawab #SeriusTanya

3 Balas

Mungkin baby ada tongue tie sbb menyusu sakit. Kena consult lactation counsellor atau cari doctor yg pro bf. Sulam tu terpulang pada awak. Kalau plan nak fully bf kena cepat2 cari LC. Kalau tak plan nak bf boleh je bagi fm. Yg penting baby kenyang.

mmg mula2 susu bdn sikit. lme2 nnti byk , lekapan baby kne betol , klau x mmg akan sakit , jgn putus asa utk mnyusu bdn , sy dulu ponn mcm tu , puting luka sbb mnyusu kan baby , lame2 nnti dah ok tak sakit , jgn putus asa ok 💪

klu sakit masa df tu possibly salah cara latch. dptkn misi atau LC berdekatan utk check latching bby