Baby Besar

saya baru 36week . tp dokter scan baby dh besar 38week . skrang berat baby 3.2kg . mungkin kena beranak awal ke ? due 20/12 . lambat lg 🥺#firstmom

4 Balas

Sy haritu pon sama. Due 22/12. 36w baby da 3.1kg. KK suruh refer hosp sbb baby besar. Mesti la kita cuak sbb first mom kan. Mcm, salah ke baby besar huhu Tp alhamdulillah bila ke hosp doc pakr kata follow je TCA mcm biasa. Mungkin sbb no complications for now, no GDM n etc. jadi InsyaAllah takda beranak awal unless tiba2 baby nak keluar awal 😆 Jadi jgn risau! Keep hormone happy2 aje skrg nii 😊

2y ago

alhamdulillah lega dengar . sama mcm sis jugak tak sangkut apa2 . tp check baby besar . khamis ni kena refer hosp besar . doakan baby ok tak perlu paksa beranak 🤣

klau awak xde gdm atau darah tggi, x perlu pun beranak awal. cuma mgkin boleh control mkn sikit sbb doc sllu x galakkan baby besar sgt sbb nak bg mudah bersalin normal atau pun klau terpksa czer, at least parut x besar

Biasa doc kk akan bg surat refer hosp utk scan size baby. Sy pun mcm awk. 36w lebih scan kat kksize 38-39w. Berat 3.6kg lebih. Pi hosp sbb kk refer. Size semua normal. Berat baby pun normal. Harini dh 38w dah.

2y ago

Alhamdulillah. Semoga semuanya dipermudah utk awak

kalau tiada apa2 masalah kesihatan bersalin ikut due , saya anak 1st dalam scan anggaran baby 3kg keatas overdue pulak tu sampai 41w keluarnya 2.44kg je ..