Memang haram ke?

Saya baru 2 minggu lepas bersalin. Tapi saya bernasib baik 1 minggu saya dah kuat. Ye ni first baby. Saya pantang sendiri, tak ada CL & family. Sbb saya tau saya boleh hadap. Cumanya kenapa org sekeliling marah saya serupa saya buat benda yg salah. Bukan saya tak jaga badan, tapi saya tahu limitasi saya mcm mana. Ye betul benda berat2 tak la saya beria nak angkat or buat. Tapi kalau sekadar driving or keluar beli barang, saya ok je… buat kerja rumah pun saya ok. Hmm saya down bila org tuduh saya tak sayang badan. Supplement pemakanan pun saya jaga bagi seimbang. Tak la saya follow pantang org kampung, tapi saya berjaga2 la dari segi kandungan lemak & gula semua. Huhuhu…

6 Balas

Abaikan je. Sebab tu saya tak guna perkataan 'pantang'. I called it as postpartum recovery process. Banyak 'pantang' yang dah tak relevant. Saya pun tak heran kalau di momokkan nanti tua sakit la, badan nak pakai lama la, tak ketat la, yada yada. Kat situ dah tahu tingkat knowledge orang tu kat mana. Cakap ikut sedap mulut. Bukannya cakap berasaskan fakta. Happy happy je mommy. Always lean onto your husband for support okay. Get well soon.

takyah dgr ckp2 org sis. awak yg tahu badan awak mcm mana. berpantang bukan wajib ikut mcm org dulu2. biar je org nak ckp apa kita mmg tak boleh tutup mulut org. diorang ckp2 pun bukan diorang tolong pun sis pantang. kalau saya lantakkan aje. kita sendiri tahu limit badan kita cemana kan. selamat berpantang🥰

Buat setakat yang mampu je sis.jgn pedulikan apa org kata.kita tau bdn kita mcm mana. Yg suruh berpantang bagai tu,tak juga sihat mana.still juga sakit2. Yg penting mommy & baby happy🌸

Buat lah yg terbaik utk diri sendiri, jgn risaukan ckp2 org.

you do you. you know ur body limit.

kita sama sis .