BSP tu apa? Saya perlu bantuan

Saya area jb. Saya baru dapat call dari klinik tadi beritahu haritu saya minum air gula, rupanya saya ada kencing manis. Dia mula explain esok saya kena datang klinik utk cucuk. 4 kali cucuk dia kata. Dia explain panjang sangat sampai saya blur sebab risau sngt dpt tahu saya ada kencing manis. Katanya saya kena puasa malam ni start 10 malam lepastu esok pukul 8 pagi datang klinik siap2 bawak breakfast, lepas cucuk terus kena makan. Lepastu pukul 10 datang balik untuk cucuk lagi kot. Lepastu dia mention BSP. Ibu2 boleh explain tak BSP tu apa? dan sesiapa pernah lalui, boleh ceritakan tak apa yang saya perlu hadap esok?🥺 #firstmom #firstbaby

3 Balas

Mlm tu sis kne puasa pkul 10. esoknya nurse akan cucuk sikit kat hujung jari utk ambil bacaan gula dlm darah. Bacaan gula sis awal pagi(puasa 10jam) tu kne bawah 5.3 baru kira normal. Kemudian sis kne breakfast. 2 jam lps breakfast (post breakfast) nurse akn cucuk lagi kat jari. Bacaan gula sis kne kurang dari 6.7 Kemudian sis lunch pukul 12, pukul 2 (post lunch) kne cek lagi gula. last skali dinner pkul 6pm, pkul 8pm (post dinner) cek gula lagi. Ni la namanya BSP. Kalau mampu sis beli glucometer sendiri. Senang sis nak cek sendiri kat rumah

9mo ago

Aah sis. Nama dia glucometer. Tp klu beli kne beli skali jarum, kertas meter, swab alcohol. Bg sy senang sikit klu ada sendiri kita buat ikut time kita habis makan. tepat 2 jam terus cek. klu buat kat klinik kadang mnunggu nurse panggil pun dah lambat.

BSP tu utk pantau bacaan gula dlm darah kita.. Sme mcm sy sangkut minum air gula utk 2nd pregnant ni.. Alhamdulillah utk bsp yg ptme kali bacaan oke dari pagi smpai malam.. Kalo di Kk tmpt sy akan buat pukul 8pg,12tgh,3ptg,8mlm.. Jadi utk yg pagi tu awk kne puasa dr pukul 10 mlm smpai amik darah pukul 8pg tu lpstu dah bole sarapan.. 2 jam sblum nak amik darah lg awk kne puasa, dan seterusnya buat step yg sme.. Bacaan gula nak cantik bwh dari 5 jgn down ye sis, pasti bole

9mo ago

kalau tinggi berapa bacaannya? lepas cucuk pukul 10 pagi tadi, naik 7.4. lepastu cucuk pukul 2pm, 6.1. ni tunggu malam pulak pukul 9pm

sya pun kena juga. hahah.. ni bacaan gula dalam darah kita. sy beli mesin check to senang untuk check setiap bpe jam dia nak. cuma jaga makan mesti turun bacaan normal.

9mo ago

berapa ye harga mesin tu? apa nama dia? boleh jugak saya nk survey. memandangkan ada kencing manis dah pregnant ni