Gdm on diet start 18/5

Saya 28 weeks.. Gdm on diet.. Boleh tak share jam bila korang ambil darah dan makan .. Saya masih konfius.. 18 ni start buat count sendiri.. Contoh.. saya cek darah sebelum makan pkul 7.. lepastu makan.. habis makan 7.15 mcm tu.. Adakah saya kira dari 7.15 atau pkul 7.. saya cek dua jam lepas makan.. maksud nya saya cek pkul 9.15 juga lh kan.. Masa habis makan tu .. boleh minum juga kan.. Atau selepas minum sekali.. kna tunggu 2 jam juga?(Konfius) Atau boleh je minum air selama tunggu 2 jam.. Tolong saya jawab ya.. yang mom gdm on diet sekarang ni.. #SeriusTanya #bantujawab #firstmom

1 Balas

time sy dlu, check sehari 4 kli .. 8pgi (last makan 12 malam) 12tgh hari (last makan 10pagi) 6ptg (last makan 4ptg) 10malam (last makan 8mlm) so kalau contoh check gula 12tgh hari tu, last makan mmg 10pagi .. bukan 10.15, bukan 10.30 .. sbb mmg kena tggu 2jam kan .. air mmg boleh minum, yg xboleh makan .. puasa makan dlu sblum check gula, air pun just air masak .. bukan susu, air manis2 ke ape ..

2w ago

ook faham faham.. tq jawab👍