Anak usia 2 bulan naikk kemerah merahannnn

Salam..nk tnya mummy2.. baby prnh naik ruam cmni x? Ank sy 2bln. mnum susu s26 sjak dr lahir lg..adakah ni allergic susu ? Klo btl, mtk suggest susu formula apa trbaik utk baby 2bln..

Anak  usia 2 bulan naikk kemerah merahannnn
6 Balas

anak sy pernah naik mcm ni. dh consult doctor. doctor ckp ruam panas/peluh. tukar sabun / cara sabun ( jgn sabun direct kulit tp campurkan dlm air mandian). Slalu lap bahagian merah². Try guna sabun cetaphil atau sebamed. Utk ruam tu boleh guna treatment losyen snowhite. Ank sy pakai sehari je dh elok and lembut sgt kulit dia

wasalam, baby saya penah naik ruam macam ni. Tapi faktor suhu & persekitaran. Baby sya BF. Kalau boleh jangan bagi baby gosok area merah kat pipi tu, takut jadi macam baby saya. Terus kena ekzema. Mommy boleh try guna youbaby cream. Masa first kena tu baby saya guna cream tu alhamdulillah hilang.

Ni sebab panas ni. Ruam panas. Anak saya pun minum s26 and ada ruam ni sebab panas. Bukan effect susu. Kena make sure sekeliling anak tak berbahang panas. Pasang aircond or pastikan angin kipas kuat.

stop guna baby oil or lotion kt bahagian kepala.. anak sy pon cm tu naik ruam.. check sabun

Sis beli losyen snowhite ,insyaAllah akn hilang.try sis sblm merebak byk

Wassalam. Dah bawa pergi klinik ke sis?