Acute bronchitis

Salam..ada x baby yg kena sakit viral acute bronchitis..slalu brape lama kena tahan wad?

2 Balas

acute bronchiolitis,2x anak sy kena. 1st time warded 5 hari sebab ada jangkitan kuman di paru-paru,kena on antibiotik. lepas discharged sambung makan antibiotik utk 3 hari sebab anak sy kena jangkitan kuman hari ke 3 dlm ward,jd cukup antibiotik 5 hari termasuk yg dimakan di rumah. baby umur 7 bulan. next month lg umur 8 bulan warded sebab masalah sama. warded 3 hari,tiada jangkitan kuman. jd tak perlu on antibiotics

7mo ago

ya,sebab tu warded. lekuk di dada dan atas perut. sy bawa ke emergency,terus masuk zon kuning. kiraan nafas baby berbeza ikut umur. kecuali newborn,sama kiraan nafas dlm seminit. baby sy warded sebab kiraan nafas lebih 50x seminit. masa dlm ward sy belajar kira nafas baby sy sendiri masa nurse belum dtg check,sampaikan nurse cakap sy dah boleh jd nurse🤣🤣

ank sye 4x berturut masuk wad sbb jangkitan kuman dlm paru2, on antibiotics dgn oxygen dlm 5hari jugak. last masuk wad masa umur dia 1y2m. skang doktor on inhaler oren and ade f/up dgn pakar paed selang 4bulan skali.