Sebab perlu stop nyusu

Salam sy tgh mengandung 7w dan masih susukn ank sulung sy.. bole tau slalunya sebab2 apa ya doc sruh ibu stop nyusu ank masa mengandung? Sy blm bukak buku pink.. mayb ada ibu2 yg tau bole kongsi..#ingintahu

2 Balas

sy preg 11w masih menyusukan baby sy 1t 3b. bukan tak nak stop tp x sampai hati sbb sy suka bonding antara sy dgn anak. sy ada baca org ckp kalau kita still bf anak, nt baby dlm perut tak cukup zat. mungkin akan terjadi simptom mcm baby lahir tak ikut saiz. kata org tua² plak susu kita ni berpenyakit bila time pregnant. entah betul entah tidak. sy ada terbaca jgk ada je ibu bf anak sampai lahir. baby lahir berat 3.80kg pun ada. yg penting kita kena pastikan kita mkn cukup utk baby dalam perut.

sbb bekas luka czer jd sakit dan ngilu bila bby menyusu. so dktr sarankan wean off. tapi ni semua bgantung pd bdn ibu. klu xde mslh, blh teruskan mcm biasa.