Suntikan Dexa

Salam semua..nak tanya yg pernah pengalaman kena ambil suntikan Dexa..semalam saya kena ambil suntikan dexa sebab ada contraction dan laluan dah buka..saya baru 34 minggu..doktor risau bersalin awal..tapi hari ni doktor maklum mungkin jangkitan kencing kotor menyebabkan contraction..jadi bukan pasal bersalin awal..apa kesannya ya? Adakah paru² baby saya akan matang awal?

4 Balas

Sy cucuk dexa 31minggu.. mse tu ade contraction and 2cm bukaan.. tpi kne tahan wad 3 ari.. spjg 3 hari xde contraction bgi balik.. tpi 34minggu ketuban dh pecah, so lahir la mcm biasa.. alhamdulillah ank sihat.. skrg ank dh 1thn 11bln.. berat lahir 2.3kg

ya paru2 baby akan matang awal .. jgn risau klau xbersalin pun, suntikan tuu xde effect ape2 pun kt ibu dgn anak .. just kasi paru2 baby matang incase kena bersalin awal ..

baik..risau saya..hari ni dah boleh keluar wad, tapi perut selalu mgeras..minta² baby keluar at least 37 minggu..aamin

sy kne cucuk dexxa 2 dos masa baby 35w . 36w sy bersalin . sy pn ada kencing kotor tpi contraction tu bkn palsu .