Melecet Berair, Kering Berkerak pada Belakang Telinga Bayi

Salam semua, tumpang tanya... Ada tak bayi sesiapa pernah alami mcm dalam gambar? Bayi dlm gambar ni baru 49 hari (8/8/2022)... Minta ibu semua bagi petua atau pendapat mcm mana nak atasi luka ni.. Saya nk bagi cepat kering.. Saya dah sapu aloe vera x jadi apa pon.. Makin berair sampai ada luka halus di belakang telinga kanan bayi... Saya sentiasa bersihkan dgn air suam, time mandi pon sama mesti sy bersihkan tapi dia akan menangis teruk mcm kena dera... Ikut hati saya nak je sapu antiseptik kuning tu atau minyak gamat tapi risau plk, takut tak sesuai dgn kulit bayi.... #seriusnanya #pleasehelp #bantusharing #ingintahu #tambahilmu

Melecet Berair, Kering Berkerak pada Belakang Telinga Bayi
2 Balas

Baby saya pun macam ni puan. Lagi teruk sebab berbau busuk. Anak kita lebih kurang juga umur. Now anak saya alhamdulillah dah okay telinga dah macam biasa. Puncanya telinga berpeluh atau lepas mandi tak keringkan. Sebab tu berkerak. Saya pergi klinik swasta sbb risau. Nak tunggu checkup kk lama lagi. Doktor bagi ubat cream untuk sapu. Sebelum sapu, saya bersihkan kerak telinga guna cotton bud and minyak baby johnson tu. lepastu pastikan telinga bebetul kering baru sapu ubat cream yg doktor bagi. Alhamdulillah elok dah. Lepasni mmg saya beringat pastikan telinga anak sentiasa kering

Wsalam. Bby sy pun jd mcmni. Xtahu sbb apa. Sy cuma letak krim yg dpt dari klinik, ada la npk kurang sikit, tp still ada kering2 mcmtu. Ubat sapu ni sy dpt masa muka bby naik ruam mcm jerawat pasir. Pergi kk dktr bg ubat sapu. Dktr bg byk so sy cuba sapu kt telinga dia.