Menunggu hari bersalin

Salam semua. Sy sudah masuk minggu ke 37 menunggu waktu saja untuk bersalin. Tapi masalah skang, sy taktau rasa kontraksi tu nanti betul ke atau tipu ke yela first mom kan takde pengalaman. Camne kalu takde rasa sakit tp tetiba bukaan dah buka? Camne kalu rasa sakit tp takde bukaan? Sesungguhnya sy dalam kebingungan 😅 tolong mommy2 yg first mom dah melahirkan bg tips supaya tak memikirkan sangat sakit nak beranak. Btw due bersalin puasa minggu ke 2 nanti. #ingintahu #bantusharing

2 Balas

It's okay mommy. Just be alert on sign of labors - Contraction - Bloodshow - Pergerakan baby kurang daripada 10x - Air ketuban leaking/pecah *Cukup ada salah satu tanda, boleh pergi PAC. Contraction bukan satu2 nya tanda bersalin. Saya pun first mom. Tanda bersalin saya air ketuban leaking. Bila pergi hospital, bukaan dah 4cm. No contraction. Saya mula rasa contraction masa bukaan ke 7cm. Lagi pun pain tolerance setiap orang berbeza. InshaAllah doa yang baik saja2. Belajar cara kawal pernafasan. Semoga dipermudahkan urusan awak.

3mo ago

Tq mommy bg tips 😆 ade masa risau ade masa tak sabar nak tengok baby 😁

wsalam. klu 1st mom usually nk ada bukaan perlu ada rasa contraction atau turun bloody show/pecah ketuban. contraction tu mcm senggugut tapi kuat sikit. klu ada rasa mcm tu..perhatikan jarak sakit tu brp lama. kalau gap 30 minit baru ada rasa ..tu kemungkinan false contraction. kalau kekerapan dia setiap 10 minit dlm 1 jam..boleh la pergi PAC utk check. jgn runsing sgt psl bsalin ni..once bby dh ready dia akn cari jalan utk keluar..

3mo ago

Tq bg penerangan tanda nak bersalin. Tak sabar nak jumpa baby tp pada masa yg sama takut nahan sakit 😁