Bersalin dimana

Salam semua.. saya nak minta pendapat dgn mommies2 semua.. Saya taktahu nak bersalin dkt mana, sekarang saya bekerja dkt Selangor tapi tinggal di Seremban. Saya tak pasti nak booking hospital dkt Seremban atau dkt Ipoh (kampung saya).. bercadang nak berpantang di Ipoh.. Biasanya anak first keluar awal ke lambat ye.. nak mintak unpaid leave 2 minggu awal utk bersalin dkt Ipoh, tapi takut tak dpt pulak hm.

2 Balas

company kalau kite mntk unpaid leave dorg suke je. sbb xperlu byr gaji, tapii make sure apply awal, and beres kn semua kerja dulu sebelum cuti. kalau perlu org lain handle, tulis note siap2 ape yg perlu org tu buat mcm mana ke apa semua. kalau planning utk pantang dkt kg, terus je bersalin dkt kg, sbb kite x tau apa condition baby masa lps bersalin nnti. sama ada kena tgl hospital ke atau boleh balik sekali dgn kite. one more, lps keluar hospital, esok nye tu kena terus pg kk utk check kuning. so agak leceh sbnr nye kalau lps discharge terus nak balik kg. lgi 1 lps bersalin ni energy kite x kuat mana pon lagi. kalau dlm perjalanan nak pg toilet ke nk tukar pad ke ape ke. kalau kena czer, lagi sakit oii nk duduk dlm kete berejam. tu belum part kete terlanggar lubang ke emergency break ke. boleh keluar air mata wehh 🤣

Hi, saya xpernah bersalin lagi. tapi saya tanya ramai kwn2, ramai yg jawab dorng bersalin time 37weeks. sbb jalan dah ada dorng kata. Pastu saya tanya HTA hkl tu, Dr situ kata kk akan suruh pergi induce time waktu 39weeks sbb xnk risiko baby mkn taik n so on. but klu condition kita boleh tunggu sampai 40weeks bru Dr bagi tunggu. Yg saya tawu org suruh standby time 37-39weeks tu. selebihnya awak boleh try tanya hospital yg awak nk bersalin tu, tanya salunya bersalin brpe minggu.