Tiada Alahan Seprti Mual/Muntah-Muntah

Salam semua , saya nak bertanya , memandangkan saya first time mommy banyak benda yang saya x tau .. biasa nya 1st trimester akan ada alahan morning sickness kan . saya baru 5w4d jadi saya tidak ada muntah muntah , cuma kerap kencing sahaja .. boleh bagi tau adakah itu normal atau tidak ?? #firstmom #seriusnanya #pleasehelp #ingintahu

9 Balas

sama macam saya.. hari ni, saya 5w1d.. Alhamdulillah, setakat ni tak ada alahan.. haritu jumpa doktor masa 4w, doktor tanya, tak ada alahan ke, mual2 ke? saya cakap tak ada.. pastu doktor cakap, " Alhamdulillah lah... tapi selalunya, start 6week, baru ada sikit2 alahan, kadang lambat, kadang takde langsung".. macam saya, setakat ni tak ada alahan atau mual.. tapi, breast sakit sangat2.. kalau tidur tu, nk pusing sakit, nk duduk sakit, nak berdiri sakit, asal bergerak je, sakit.. rasa berat.. n selalu jugak cramp bawah perut, kejap sakitnya datang, kejap hilang..

9mo ago

Sama situasi sis 😭😭

wsalam alahan ni kadang dia dtg awal, kadang dia dtg lewat, dan kadang xada lngsg. sementara tak ada alahan ni, mkn minum sebaiknya. sbb once alahan dtg, kita xblh nk elak, nk xnk kena redha..dan kena usaha lebih utk tackle situasi supaya tak jadi teruk.

9mo ago

Betul lah tu. Macam saya confident tak ada alahan boleh makan itu ini. Masuk last week. Lepas makan nasi jeee muntah balik 😂😂

Waalaikumsalam saya pun baru 5weeks 2days, setakat ni pun sama takda alahan, insyaAllah normal je tu, sama mcm saya kerap sangat kencing, but dont worry, normal je tu insyaAllah safe your journey preganant mommies to be sampai hri kelahiran nanti

awk sama mcm sy. sy start 5w sampai hrini dh 7w still xde alahan . syukur sgt2. normal awl sbb xsemua org akan alami alahan. hritu rasa mcm kerap nk kncing tp skrg dh kurg. hrp sgt smpai bersalin xde alahan. Amin..

waalaikumussalam.. sye mgndung kli ke 3 dh, mmg x de alahan.. cuma time mnumis, proses lauk2 yg hanyir rasa loya.. tp alhamdulillah.. x de muntah2 truk.. mgkin mmg bdn sye kot mcm ni

Sama macam saya takde alahan mual/muntah muntah. Cuma breast sakit dan cramp bawah perut sesekali. Tapi bila dah nak masuk 6weeks ni mula rasa sakit kepala pulak 🥹

9mo ago

ya saya pun sama,anak first dengan yang kedua(gugur) memang tak ada alahan langsung cuma cramp sekali sekala macam senggugut tu...ini kali ke 3 dah pregnant tak ada alahan...yang anak kedua pregnant 2021 ada alahan cuma sekejap dan tak la teruk sangat...jadi bagi saya normal tak ada alahan,cuma untuk first mom macam tertanya-tanya jugak eh betul ke pregnant selagi belum buat buku (scan) 😂

Alhamdulillah..kalau x ada. hehe. sebab bkn smua mommy pregnant akan ada morning sickness. ada yg xde.. normal je sis. ☺️ jgn risau

9mo ago

Terima kasih

Adik beradik belah ayah saya jenis semua pregnant mmg takda alahan. Dari awal smpai bersalin. Makan apa pun boleh. Ok ja 😄

Saya 4weeks xde alahan semua. Start harini 5w5d dah tak boleh makan nasi 🤣