Tempoh SOPTTING

salam semua, saya baru ke hospital bahagian O&G. sya check kandungan saya pada 2mingu lepas di klinik swasta usia (6minggu). selama sya ke klinik semula klinik swasta tersebut, doc tk nmpk baby dan doc kesan ada fibroid terpaksa saya refer ke bahagian O&G... bila saya check melalu laluan 'bawah' alhamdulillah doc ckp no fibroid dlm rahim saya or cyst pun. 🤲🏻.. nmpak baby dan heartbeat.🤍 (but still lg 6minggu ya) padahal saya dah masok 8 minggu .... but ada spotting coklat kdg2 ada merah2 sperti darah.. now soptting tu warna coklat dan merah cair , sya dah tukar pad yg bersih, still keluar warna coklat dan darah..adakah itu normal? dan sakit bahagian bawah perut sangat2 berpa tempoh spoting? #firstbaby

7 Balas

Saya pun spotting coklat sikit2 dah seminggu . Puas gi klinik hospital semua tapi dr suruh rest je . Mereka kata threatened miscarriage . Risau kita wak . Ubat kuat rahim dia all tak boleh bagi sebab belum ada janin lagi . Saya positive je setiap hari semoga bayi dalam kndungan sihat je . Sbb pernah miscarriage kandungan pertama tahun lepas .

sy pengalaman gugur 6x...tp sy perasan tiap kali lps buat tvs(msk kamera) ikut bawah...mesti akn gugur kandungan sy...so sy nk awk smua bhati2 la jika masuk tvs...lps tvs akn kuar calit2 merh..lps tu akn gugur...

1y ago

Yeke wakk . Takut ye .ritu week ke 4 pon dia check dari bawah . Esok ye hari ada keluar warna coklat . Sikit . Tp trus tk ad dah . Ni nt week 8 jumpa doktr lagi . Harap tak ada pape . selagi tk ad spotting merah tu ok lagi kan ?

sy pun slalu mcm tu sist. .slalu ada spotting ...ada jga brtnya dkt doc .doc ckp klau scan baby okay..okay la tu..xde msalah...cuma klau trlalu byk keluar ..bru jmpa doc

Sy pon sama. Keluar spotting coklat gelap/coklat cair kdg2 merah. Da pg klinik swasta dgn hospital, bby ok. Kandungan skrg 8w3d.. Da 3 minggu da spotting.

better jmpa doc semula pn...kalau ada rs sakit bhgian bwh perut n ada spotting..tkut kandungan triggered..

Jumpa Dr balik, sebab Tvs scan pun bahaya, dia takde bagi ubat kuat rahim kee

#semalam