Kejutkan Baby

Salam semua, saya 36weeks 2days, boleh share tak mcm mana nk kejutkan baby yg kurang aktif? sy risau sebab minum air sejuk pon tak menjadi 😅

8 Balas

Sy sampai admit 33w sbb ingat baby kenapa dia jd kurang aktif tapi rasa mengeras2 je..lepas tu sampai PAC, check CTG ok.. scan baby rupanya baby pusing dr kepala kat bawah, kepala naik dekat rusuk..kaki kat bawah jadi tak rasa sgt dia kick.. sbb tu rasa mengeras je.. rupanya tu kepala dia.. dlm ward banyak baring n duduk lepas tu dia pusing balik.. skrg dah tau trick kalau dia mcm kurang gerak tu sy usahakan jugak utk solat dan rukuk n sujud tu lama sikit walaupun agak mengah.. insyaAllah baby bagi kerjasama nanti dia gerak ye sis.. apa pun kalau sis rasa kurang active dr selalu.. dan tak sedap hati.. pergi ke klinik / hospital terus..

2y ago

Sama lah. Saya pun haritu rasa pergerakan baby sedikit lain, kurang macam hari-hari sebelum. Bila scan, doktor pun cakap benda yang sama. Baby berubah position, dia pusing balik.

saya selalu goncang perut, tekan2 bwh tu sikit tkpun beli aiskrim. saya rajin tgk tips kt tiktok cara kejutkan baby, doktor kata minum air cafein (milo,teh, kopi) tp jgn byk. takpun sis rilek mengiring ke kiri selesa kan diri, insyaAllah dia gerak. saya mcmtulaa kejut baby takpun saya makan nnti dia tendang even small kick pon. baring pon dia akan gerak beralun perut..

saya biasa minum air masak , pastu ngiring kiri sambil usap buat bulatan dekat perut. atau kata orang tua² dulu , gentel puting tek nanti ada rangsangan dekat bayi dalam perut.. hehe .. tp jangan kerap ye usik puting , takut bayi nak keluar awal pula ..

makan manis ? minun manis ? makan masam ? usap2 smbil cakap dgn dia

2y ago

sja je tu dia gurau dgn ibu dia😂

buka surah2 baby letak kt perut heeh dia dia godek2 la tu 🤣🤣

2y ago

kita cubaaaa

36 minggu ruang dh terhad. gerakan pon xkan banyak..

Ada yg kata makan ice cream baby active

saye pon gitu jgk

2y ago

ye...sye pon slow