Tertinggal pil perancang sehari

Salam semua… Nak tanye kalau sy terlupa ambil pil perancang hari ke-3 takpe ke? Pagi esokkan tu sy cepat2 telan. Saya baru sahaja start makan pil perancang… 2 hari sebelum tu sy ade bersama dengan suami saya… Harap ade yang jawab soalan saya… 😭 Saya baru sahaja beranak secara emergency czer 6/8/2023 hari tu… #firstmom #pleasehelp #firsttimemom #ingintahu #bantusharing

1 Balas

Jika lewat 12 jam memakan pil, pil masih berkesan untuk mencegah hamil. Makan pil tersebut sebaik sahaja ingat dan pil seterusnya harus dimakan pada waktu yang biasa. Jika lewat melebihi 12 jam, keberkesanan pil mungkin berkurang. Sekiranya pil lupa diambil secara berturut-turut, risiko hamil menjadi semakin tinggi. Jika lebih dari satu pil lupa dimakan, better jumpa dengan doktor semula.