Perasaan takut

Salam semua, musim raya ni, kita balik kampung beraya rumah sedara, saya dah masuk 2nd trimesters, tertiba perasaan takut tu muncul setiap kali saya pergi mana2, baby okay ke dalam perut? Tertiba saya buka je tiktok ke apa tengok ramai ibu2 kehilangan baby.. no heartbeat. Saya jadi paranoid & anxiety asyik nak pergi scan je, dekat kampung ni susah nak cari klinik yg boleh scan. Kadang pelik kejap makan muntah tertiba 2 hari tak muntah2 sebab selalu nya mmg selalu muntah2 .. #ingintahu #firstmom #firstbaby #pleasehelp

4 Balas

inshaaAllah positif je tau mommy. saya sebelum ni macam sis. buka ig fb tiktok n baca kat sini, keluar je pasal keguguran semua tu. tapi kita doa banyak2. semoga Allah lindungi kandungan kita. raya last week, beraya kat sabah. naik flight, naik speedboat, naik kereta dengan keadaan jalan kat sna tak sama macam semenanjung, tawakkal je dalam masa sama kerap zikir. n bila ada permukaan yg tak rata, saya angkat punggung saya supaya xterhentak. masa landing flight pun saya angkat punggung saya. alhamdulillah Allah jaga kandungan saya. yang penting banyakkan berdoa dan ckp dengan baby juga. inshaaAllah semua baik2 je

sama lah sis. saya kadang2 perut ni takde rasa apa2. muntah2 pun tkde. tapi mungkin tu perasaan je kot? kalau sis risau nnti boleh je pergi scan kt swasta.. Insya-Allah tak ada apa2 mungkin perasaan je tu

Samala. Sy pun fobia pernah gugur dulu.tp postif je baby kita ok. Jgn negatif..doa byk2 supaya baby membesar sihat. Sy pun tiap bulan prgi scan..

Saya pon takut sbab pernah gugur.. Sbelum ni rasa denyut kat perut. Raya ni tak rasa apa apa pulak. Risau.. 15 week

1y ago

denyut2 tu mksdnya cramp ke puan? sbab sy skrg 16w duk cramp sntiasa, berasa semacam ada karen je kt rahim, kejap2 rasa. tp pi scan doc ckap maybe sbb angin / dia gerak2 cuma tk dpt nk rasa dr segi luaran je.