Baby October

Salam semua, ada x mummy baby october siapkan beg hospital sekali dgn seludup susu fm? Saya baru baca sharing dri kawan2 yg dah bersalin semua kalau hosp gov mmg takleh bg fm. Kena pndai2 seludup. Ada yg sy bce smpai stress, riau, trauma bila ank nangis pstu susu xde. So sy pun terjebak dgn niat nk seludup susu fm utk survive & demi kesejahteraan mental. Sy first time mom. Tgh usha susu formula ok utk nb. Tp sy doa sy ada susu bdn nnti just in caseee. Ada tak mcm sy? Ke korang semua yakin ye 😭 share pls pengalaman yg mne da bersalin byk kali kt gov & ada issue susu ni. #SeriusTanya #firstmom #BabyOct

9 Balas

Tak salah saya 1-2 hari lps bersalin belum lg kluar susu bdn yg cair tu hanya susu lekat kolostrum tu je yg kita kena perah sendiri bg kluar psl lekat, baby susah nk suck. Tp bg juga baby suck utk stimulate, bg signal kt otak yg baby dh ada ni, dia nk susu. Anak 1st saya 3 hari tak minum susu apa psl tak salah baby baru lahir ni dlm perut dia masih ada mcm susu/makanan utk dia survive sekejap. Baby saya tido je, saya czer plak & nurse tak ckp apa pun nk suruh susukan baby so saya biar je baby tido, bila bgn mcm baby bg que sign nk susu saya bg dia hisap tp xde susu pun. Hari ke-3 ptg terus baby melalak lapar, nasib dh smp rumah. Terus bg fm kelamkabut gi beli kt farmasi. Bila anak 2nd plak saya siap2 bw pump manual & bw fm gi hospital. Pump pun tak kluar apa cuma bantu tak bg bengkak susu. Bila marmet ada la kluar susu kolustrum tp saya xde syringe so guna cup yg nurse bg ubat utk saya mkn tu. Fm yg saya bw tak guna pun tp cun2 smp rumah terus bg baby minum fm pal baby dh lapar. Klau nk bg fm cuba bg susu fm tu guna cup psl takut nnt baby confuse puting. Takut nnt blk rumah baby tak nk latch gn kita psl sedap & senang hisap puting botol. Saya anak 1st & 2nd jd mcm tu, rasa down sgt dh la dlm pantang, baby plak nk susu every 2-3 hours. Nk cepat bg fm la psl baby dh biasa dpt susu senang so dia tak yah nk suck kuat/latch betul. So anak 1st & 2nd minum susu bdn i dr pump je psl tak nk latch, so lama2 susu bdn saya makin kurang & anak continue susu fm smp la besar. Dulu saya xde ilmu sgt psl breast feeding tp kali ni saya nk cuba lps dh gali ilmu & based on experience saya gn anak2 sebelum ni. Ni anak 3rd saya plan bw fm juga tp guna cup feeder je bila perlu tp at same time bg dia latch for 10-15min pun tak pe walaupun susu xkluar. Btw saya guna susu fm soya based psl cow based ni panas so baby nnt berak keras darah. Saya guna susu Snow (jual kt Caring farmasi), saya bancuh cair (klau suggestion ckp 2oz kena 2 sudu, saya hanya bancuh 2oz, 1 sudu sj) so perut baby tak terkejut & senang nk cerna awal2. Nnt bila dh lama2 baru ubah sukatan. Susu fm bancuh ni saya letak dlm botol then letak dlm bag warmer yg simpan susu dh bancuh utk travel so tahan lama sikit takde la nk kena bancuh every 2 hours. Dpt la baby minum 2 kali round utk setiap kali bancuh. Tinggal tuang dlm cup sikit2, klau susu tu dh sejuk jgn bg baby, bancuh baru. So 1st round tu saya bancuh suam utk minum terus then saya siap2 bancuh botol ke-2 guna full air panas. Kena ada 2 botol. Bila susu dh habis, utk bancuhan seterusnya saya bancuh guna full air panas so nnt dh lps 2 jam baby nk susu lg, susu panas tu akan suam just nice baby nk minum.

3w ago

Anak 1st saya guna s26 waktu dia melalak blk smp rumah psl lapar, susu ni cow based tak salah so panas sikit. Anak saya berak keras berdarah sikit. Saya cuba cairkan susu tu tp tetap berak keras. Kesian baby kecil lg dh meneran smp muka merah2 psl sembelit. Terus tukar pkai Snow (ni doc o&g saya yg bg suggestion siap bg sample 1 tin). Dulu2 jual kt 99 speedmart tp skrg dh tak jumpa. Nasib Caring & Jaya Grocer jual plak hanya skrg dh tak jumpa la tin kecil kena beli tin besar terus. Waktu anak 2nd saya beli tin kecil bw gi hospital psl nk senang bekas tak besar plus nk cuba2 dulu ok ke tak. Setiap anak ni lain penerimaan bdn diaorg tp alhamdulillah anak 2nd pun boleh minum susu Snow. Ni anak 3rd baru nk gi beli siap2 susu fm takut bersalin mengejut awal kelam kabut nnt.

Pengalaman sy anak 6🤣stnby mami .please...bnyak ibu2 first bby hati mmg mcm kaca...dh letih bru lps brnak,x ckup rest,ank nngis,ank melekat..xdapat pejam wpun skjp mata..ada yg mnangis tak tau pujuk ank mcm mana.Jangan fikir pada nurse tu..fikir tuk dr sndiri.Nurse mmg tgjawab dia bby frienly means no PUTING NO BOTOL...sy buat dlm cawan..ambik sudu atau syrine tu..bgi sikit2...satu yg ibu kena alert..BILA TIME NURSE BUSY BUAT REPORT N TIME NURSE RONDA2 CHECK...yg ni kna ambik tau..spya tak lh KANTOI😄Bkn nk ajar ajaran sesat tau,tp ksian first mom kna marah ank nngis..ksian tngok first mom struggle kluarkn air susu,biar ank mngempeng n so on..jdi ini solution sy buat ibu2 muda dan ibu2 baru...*****jangan bawa botol susu klu x confident buat kerjani ya😂😂😂

3w ago

Hakakk memang legend laaa terima kasih kak komen! 🤣 Utk akak buat dalam cawan tu, lepastu sedut pakai syringe, so nanti susu da sejuk, akak buat baru ye tiap 2 jam? Susu fm apa ya yg akak guna utk standby? S26 gold ok tak? Ke snow? Ke enfalac? Ke dutchbaby aje mudahh? Sy plan nk campur fm and df kalau ada. Jd fm ni buat standby je just in case heee

Waalaikumsalam.. Saya 2 anak memang xda susu masa mula2 bersalin.. Nurse cakap bagi ja anak minum susu badan.. Stimulate bdn kita.. Kita pon kna positive cakap badan kita banyak susu.. Inshaallah nanti ada susu.. Lepas balik dari hospital boleh terus upah orang buat urutan kluar susu.. X pon bawa orang urut tu datang urut pada waktu melawat.. X lama pon urut dalam 15 minit ja.. Saya setiap kali bersalin memang kena urut susu dulu.. Lepas urut.. Alhamdulillah terus ada.. X pernah bawa fm lg.. Sebab x nak kantoi.. Nanti kita yang stress nak hadap..

Saya masa 1st baby. Langsung tak keluar susu. Bayangkan 2 hari baby saya tak menyusu langsung. Sampai rumah baby menangis satu malam tak tido. Sebab haus sangat. Pagi tu beli formula nasib ada kedai bukak awal pagi masa tu. Bagi susu terus dia tido lena. Kesian sgt. Bawak la sis susu formula. Pandai2 la sorok kan. Kadang kita sendiri pon tak tau susu badan ni keluar ke tak. Saya lepas berurut baru keluar susu. Kesian saya kat baby masa tu. Sampai kuning baby naik tinggi masa tu. Mungkin sbb stress kot. Dengan hausnya tak di bagi susu langsung.

3w ago

Allahu, betul rezeki kita lain2 kan. Siapa tak sedih baby haus. Saya mlm2 tido haus pun da rasa perit tekak ni. Lagikan baby yg haus + kena nangis mintak susu 😢😭 tq mommy sbb share. Sy akan usahakan seludupan sy ni haha. Btw mommy skrg guna fm apa ya?

sy pun first mom. sy bawak jee susu fm, nnti kalau in case tk de susu tk de la kita yg susah. nurse bukan nk tolong. cumanya tgh fikir mcm mana nk bancuh susu tu nanti.. takut kantoi je haha. plus tkut2 czer, nk bgun tutup lgsir lgi, nk bancuh lgi. risauuuuunyaaa..btw nnti ingt tk nk bwk botol susu, just guna cup je.

3w ago

sy mmg ade cup tu kt rmh. cup ubt batuk tu je🤣 tk prnh guna lgi, so pakai tu je senang hehe. susu pulak sy beli brand similac yg kotak cream tu. btwww thnkyou bgi ideaa nk ltk susu dlm zip lock hehe.. senang sikit kecik mudah nak sorok.

Try laa. Letak dalam bekas kecik je, nb bukan minum byk sgt. Jangan bawak dlm tin besau tu haa. Cumanya kalau awk niat nk df baby, jgn bagi botol lagi. Risau baby nipple confuse. Bagi guna cup atau syringe. Semoga awk ada susu badan yg byk supaya tak stress☺️

3w ago

Cup tu cawan kan sis

sy 1st time mom jugak. sy mmg kna czer nt. sy takut klu seludup susu nt tertangkap sbb sy jnis clumsy. tp adik sy kata dia nt standby kan utk sy klu xda susu 🤫 hosp gov yg sy nk bersalin tu bg sorang peneman utk czer mommy.

3w ago

Czer sbb apa ya bole thu? 🥺 sy doakan awak & baby dipermudahkn urusan. Ade idea x camne nk bncuh susu ? Bancuh dlm cwn bole ke? Awk stand by fm brand apa ya

Hi awak , saya first mom jugak , tapi saya tak berani nak bawa masuk susu fm. Saya cuma standby syringe & cup ( alat colostrum ) itu je . Harap kita semuanya dipermudahkan urusan sebelum & selepas bersalin ye mommy 🥰

wslm seingt sy dlu🙂masa kt hospital ada jew yg bawak pump susu utk kuarkn susu or minx pnjm jp pump susu kt nurse situ🙂kalau bg susu frmula nurse marah🙂btter baik sis sediakn pump susu dr rumah🫠

3w ago

@Anon, pam tu untuk stimulate pengeluaran susu.